БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 26.04.2024, 04:09
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2009 » Лютий » 12 » З виступу виконуючого обов‘язки заступника Голови ФПУ С.М. Кондрюка.
З виступу виконуючого обов‘язки заступника Голови ФПУ С.М. Кондрюка.
12:24

АКТУАЛЬНО

  З виступу виконуючого обов‘язки заступника Голови ФПУ
С.М. Кондрюка.

      На розгляд Президії виноситься питання з тривалою передісторією. Якщо коротко, то вона складається з таких етапів.

      Перший етап – коли тривалий колективний трудовий спір з ФПУ та Урядом завершився у минулому році укладанням Угоди про вирішення КТС та підписанням між Кабінетом Міністрів та ФПУ Меморандуму про співпрацю. А 15 квітня було укладено нову Генеральну угоду. Цим документом були визначені домовленості та зобов'язання щодо вирішення всіх злободенних та конфліктних проблем загальносуспільного характеру.

      Другим етапом стало врегулювання галузевої проблематики. Прем'єр-міністр провела цілу низку колективних та індивідуальних зустрічей з керівниками галузевих профспілок, за підсумками яких було видано понад 300 доручень.

      Останній етап – це укладання так званих антикризових галузевих меморандумів, що підписувалися під егідою Уряду.

      Тобто, в минулому році було прийнято багато правильних рішень. Профспілки певний час цим пишалися. Але, лише незначна частина цих  рішень так чи інакше була реалізована. Решта принципових домовленостей та зобов'язань просто залишилася на папері. А проблеми ще більш загострювалися. Передусім, щодо своєчасності та повноти оплати праці. Ситуація дала досить негарний висновок відносин ФПУ з Урядом Єханурова. Більшість пам'ятає, чим це скінчилося. Різке погіршення рівня життя переважної більшості трудящих призвело і цього разу до зростання протестних настроїв, а їх логічним виявом стало проведення ФПУ 17 та 23 грудня попереджувальних, так званих «м'яких» акцій протесту в усіх областях і в м. Києві.

      Профспілкові вимоги були вручені від імені учасників акції особисто Прем'єр-міністру України та Голові Верховної Ради.

      24 грудня Президія ФПУ ще раз розглянула ситуацію з дотриманням трудових прав спілчан і затвердила Вимоги ФПУ до Уряду. які надіслано було Кабміну 25.12.2008 р.

      Змушені констатувати, що з 16 вимог у стані хоч якогось виконання перебуває лише 4.

      По 12 пунктах  негативна оцінка, зокрема:

      - так і не відбулося зрушень в оплаті праці 4 мільйонів бюджетників, яким антизаконно недоплачують заробітну плату, а відтак – штучно зменшують майбутню пенсію;

      - не реалізовано домовленість за Генугодою про досягнення величини прожиткового мінімуму. А визначення самого прожиткового мінімуму здійснено Урядом в порушення знову таки порядку, визначеного Генугодою, продовжується практика приховування реального прожиткового мінімуму в розрізі областей;

      - заборгованість по зарплаті безкарно зросла, ціни на життєво необхідні товари та послуги кожним мером встановлюються не просто захмарні, а вже космічні.

      До невиконання вимог додається ще одна проблема, яка ніяк не сприяє порозумінню – ФПУ так і не отримала офіційної відповіді Уряду на висунуті профспілками вимоги, що за законом означає автоматичний початок колективного трудового конфлікту.

      Слід відзначити, що поки ми терпляче чекали відповіді Уряду, на адресу ФПУ надходили численні запити про причини мовчання Федерації щодо тотальних порушень трудових прав.

      Під час Днів ФПУ в областях майже кожен профактивіст вимагав від керівництва Федерації пояснень, чому не продовжуються акції протесту?!

      Учора на Всеукраїнських зборах голів територіальних організацій профспілок одноголосно прийнято рішення про необхідність вступу в колективний трудовий конфлікт з Урядом і розгортання весняного наступу профспілок.

      Аналогічні рішення прийнято низкою членських організацій.

      Враховуючи все вищезазначене до проекту Постанови закладено такі блоки:

      1. Вступ ФПУ в колективний трудовий спір з КМУ, а також роботодавцями на    підприємствах, де не виконуються зобов'язання за колдоговорами, існує заборгованість із заробітної плати;

      2. Організація масових позовів до судів при порушенні трудових прав наших спілчан;

      3. Жорсткий громадський контроль профспілок за цінами;

      4. Подання через профспілкових депутатів профспілкових поправок до законів;

      5. Розгортання на всіх рівнях Федерації масових акцій на захист трудових прав;

      6. Інформування міжнародних профоб'єднань про дії ФПУ для їх солідарної підтримки.

      Слід зазначити, що така позиція ФПУ вже знайшла підтримку серед інших українських профспілок, про що надходять офіційні та неофіційні повідомлення.

 

Переглядів: 712 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz