Четвер, 25.04.2024, 22:25

Головна » 2009 » Лютий » 26 » Звіт Київської обласної ради Профспілки працівників освіти і науки України
Звіт Київської обласної ради Профспілки працівників освіти і науки України
26 лютого 2009 року у Федерації  Профспілок України проведено звіт Київської обласної ради Профспілки працівників освіти і науки України з порядком денним: «Про роботу організаційних ланок обласної організації Профспілки по забезпеченню трудових та соціально-економічних прав та інтересів працівників установ і закладів освіти».

Постанова  ради

м. Київ                                                                 26 лютого 2009 р.

Про роботу організаційних ланок обласної організації

Профспілки по забезпеченню трудових та соціально-економічних

прав та інтересів працівників установ і закладів освіти

Рада обласної організації Профспілки - відзначає, що діяльність обласної організації Профспілки здійснюється у відповідності із чинними законодавчими та нормативними актами у відповідності до завдань Програми основних напрямків діяльності, ухваленої VІ з'їздом галузевої Профспілки на 2006-2010 роки.

Організаційне забезпечення діяльності обласної профорганізації у 2008 році здійснювали 33 районні та міські організації, 5 профспілкових організацій вищих навчальних закладів І-ІV категорії акредитації та 4 профкоми обласного підпорядкування, що дозволило координувати діяльність 1265 первинних профспілкових осередків.

Обласна рада Профспілки її президія вживають заходів, спрямованих на зміцнення позицій всіх організаційних ланок Профспілки, цілеспрямовано координує діяльність районних, міських, первинних організацій Профспілки.

Вжиті організаційні заходи, інформованість членів профспілки про діяльність виборних профорганів всіх рівнів, контроль за дотриманням Статутних вимог, активна участь у масових акціях на захист законних прав та інтересів спілчан спрямовані на стабілізацію чисельності Київської обласної організації Профспілки.

За звітний період створено 14 первинних профспілкових організацій членами обласної профспілкової організації стали 1245 працівники галузі.

Завдяки спільним діям організаційних ланок Профспілки вдалося домогтися поліпшення матеріального стану працівників галузі. Впродовж 2006-2008 років посадові оклади працівників збільшились у два рази. Підвищено розміри доплат за виконання певних видів педагогічної роботи. Суттєво збільшено оплату за педагогічні звання, за роботу в закладах освіти спеціального призначення. Порівняно з минулим роком втричі збільшено розміри стипендій студентам вищих навчальних закладів. Запроваджено ряд нових норм щодо пенсійного забезпечення працівників. Реальним здобутком стало наближення на два місяці термінів запровадження III етапу ЄТС.

Разом з тим, рівень соціальних та економічно-трудових гарантій освітян залишається недостатнім. Всупереч домовленостям профспілок та уряду щодо підвищення престижу праці педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників Урядом прийнято постанови від 25.10.2008 року № 939 « Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери» та від 26 листопада цього року за № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу», якими фактично «заморожено» заробітну плату працівників бюджетної сфери, скорочено асигнування для забезпечення підвищення кваліфікації працівників, зменшено кошти на комунальні послуги для бюджетних установ.

Загострюються проблеми заборгованості із виплати заробітної плати та надання примусових безоплатних відпусток працівникам.

Залишився призупиненим ряд гарантій щодо рівня посадових окладів, встановлення доплат працівникам освіти, житлово-побутового та пенсійного забезпечення, колективно-договірного регулювання питань оплати праці.

Не вирішено питання встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи. Потребує відновлення норма щодо залежності розміру стипендій від прожиткового мінімуму.

Рада обласної організації Профспілки постановляє:

1.   Роботу президії обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України вважати такою, що спрямована та забезпечує реалізацію Статутних    та Програмних завдань Профспілки.

2.    Звіт президії ради взяти до відома ( додається).

3.    Виборним органам обласної організації Профспілки всіх рівнів:

3.1. Підтримати рішення президії Федерації профспілок України про вступ в колективний трудовий спір з Кабінетом міністрів України.

3.2. Посилити виконавську дисципліну всіх ланок Профспілки для забезпечення реалізації рішень виборних органів Профспілки,    Федерації профспілок України. Удосконалювати взаємодію організаційних ланок всіх рівнів на засадах персональної відповідальності керівників виборних органів Профспілки за прийняті рішення.

3.3. З метою   максимального забезпечення інтересів працівників та студентів, здійснювати заходи для підвищення якості колективних договорів та Угод, як єдиного способу узгодження напрямків співпраці та юридичне визначеної форми соціального партнерства.

Забезпечити дотримання  сторонами  соціально-трудових  відносин процесуальних, законодавчих норм, з ведення переговорів та   укладення договорів і Угод.

3.4. В межах реалізації другого етапу Комплексної програми комп’ютеризації  та інформатизації міських, районних організаційних ланок, з метою більш ефективного формування  громадської думки  щодо  позитивного  сприйняття  Профспілки та принципово якісного формату доведення інформації до кожного члена Профспілки, завершити у 2009 році їх підключення до єдиної електронної мережі та мережі Інтернет, створення обласної VЕВ-сторінки.

Забезпечити участь організаційних ланок в огляді-конкурсі на кращу організацію інформаційної діяльності, оголошеного президією ради у 2009 році.

3.5.  Вжити ефективних заходів для   створення всіх умов   щодо застосування первинними профспілковими організаціями своїх прав і повноважень в захист інтересів спілчан в повному обсязі.

3.6. Не допускати фактів   безпідставного вивільнення працівників з причин необґрунтованого  закриття   навчальних закладів,    призупинення виплат заробітної плати, примусового написання заяв про безоплатні відпустки.

3.7. Забезпечити в організаційних ланках   якісну підготовку та проведення чергових звітно-виборних зборів та конференцій 2009-2010 років.

3.8. З метою обрання на посади керівників виборних профспілкових органів компетентних та авторитетних працівників галузі, оновлення та омолодження   складу керівних кадрів, звернути увагу організаційних ланок на роботу з резервом під час підготовки звітно-виборної кампанії. Предметне працювати з цією категорією спілчан, враховуючи думку членів Профспілки.

Голова ради Профспілки                                   А.Д. Цикалюк

Переглядів: 862 | Додав: admin | Рейтинг: 2.0/1 |