БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 29.03.2024, 15:40
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2009 » Березень » 2 » УРЯД – ПРОФСПІЛКИ: ВІД ТРУДОВОГО КОНФЛІКТУ ДО ПОШУКУ ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ
УРЯД – ПРОФСПІЛКИ: ВІД ТРУДОВОГО КОНФЛІКТУ ДО ПОШУКУ ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ
13:13

   25 лютого 2009 року на розширеному засіданні Кабінету Міністрів за участю представників Федерації профспілок України та Всеукраїнських галузевих профспілок було розглянуто питання «Про стан виконання рішень Кабінету Міністрів України, доручень Прем‘єр-міністра України Юлії Тимошенко та Першого віце-прем‘єр-міністра України Олександра Турчинова щодо співпраці з галузевими профспілками».

   Підсумки спільної роботи  Федерації профспілок України та Уряду прокоментував заступник голови ФПУ Григорій Осовий, який взяв участь у засіданні Уряду.

   Г.Осовий: «Якщо повернутися в історію питання, що розглядалося на засіданні, то хочу повідомити, що  минулого року відбулося 8 зустрічей Прем‘єр-міністра України з керівниками галузевих профспілок. Також на прохання ФПУ у грудні 2008 року відбулася зустріч Олександра Турчинова з керівниками територіальних профоб‘єднань, на яких представники профспілок висловили низку своїх пропозицій, які б сприяли стабілізації роботи трудових колективів, забезпеченню прав працівників, соціального захисту людей.

   Профспілкові пропозицій були покладені в основу доручень, які Прем‘єр-міністр за циклами цих зустрічей підписувала, надаючи відповідні доручення міністерствам та відомствам працювати над їх реалізацією.

   У серпні минулого року ми проаналізували стан виконання доручень Прем‘єр-міністра і вперше забили тривогу. Ми констатували, що робота щодо реалізації цих доручень іде дуже повільно. ФПУ змушена була звернутися до глави Уряду, поінформувавши про ситуацію, що склалася, зініціювавши тим самим нові імпульси у цій роботі.

   У вересні було ще одне таке наше звернення з констатацією того, що ситуація не змінюється на краще.

   А всього за цих понад півроку ми 5 разів інформували Прем‘єр-міністра про стан виконання її доручень, який ми оцінили як незадовільний. Виходячи з цього, ми запропонували перейти від  сюжетних зустрічей з керівниками міністерств до системного узагальнення проведеної роботи в уряді, оцінили стан цієї роботи і визначили подальші кроки в  нашій спільній роботі.

   28 січня 2009 року на засідання Кабінету Міністрів я зробив доповідь, зробивши аналітичну оцінку з боку профспілок щодо виконання доручень Прем‘єр-міністра і поставив питання про те, щоб за участю усіх моїх колег було проведено засідання Уряду і ми б розглянули увесь пакет цієї роботи.

   Прем‘єр-міністр підтримала цю пропозицію і таким чином 25 лютого було проведене розширене засідання Кабінету Міністрів України, на якому були присутні представники усіх всеукраїнських профспілок, що входять до ФПУ, і керівники територіальних профоб‘єднань.

   Перед цим була проведена серйозна робота із узагальнення стану виконання доручень Глави уряду. Ми констатували, що крок за кроком вдалося зменшити кількість невиконаних пунктів і висловили побажання, щоб робота хоч і поволі, але просувалася б уперед.

   У своїй доповіді на засіданні Уряду я піддав різкій критиці і окремих міністрів, і  виконавчий апарат секретаріату Кабінету Міністрів, проілюструвавши на окремих фактах зволікання з вирішенням питань, або ж пасивність у розв‘язанні конкретних проблем як, наприклад, це було по Херсонському машинобудівному заводу. Нагадаю, що ще у грудні минулого року голова обласного профоб‘єднання гостро поставив питання про  те, що ситуація на підприємстві загрожує соціальним вибухом. Однак Мінпромполітики ніяк на це не відреагувало. І що ми маємо в результаті? У лютому люди самі захопили це підприємство і у такий спосіб прагнуть задоволення своїх вимог щодо виплати заробітної плати, поновлення роботи підприємства тощо. І лише тоді, коли працівники вдалися до радикальних заходів, відразу були виділені кошти через «Агролізинг», щоб закупити десяток комбайнів, ще на 50 комбайнів буде знайдено фінансування. І я поставив риторичне запитання: чи потрібно доводити людей до таких прогнозованих бунтів, чи ми можемо цивілізованим шляхом в рамках соціального діалогу вирішувати ці соціально гострі питання? Мої колеги навели аналогічні приклади, коли бездіяльність виконавчої влади призводила до соціальних конфліктів.

   Реакція Прем‘єр-міністра була миттєвою і дещо емоційною, про що повідомляли багато ЗМІ. Але ми підтримали таку позицію Глави уряду, адже, як виявляється,  лише таким чином можна змусити консервативну бюрократичну владну машину реагувати на справедливі обурення працівників і приймати відповідні рішення.

   Але найважливіше те, що з 337 пропозицій, які вносили профспілки, все-таки 70 вже було виконано і ми можемо констатувати розв‘язання проблем, що стосувалися  або окремих підприємств, або окремих галузей чи секторів економіки, або забезпечення соціальних трудових прав працівників. Водночас, ми відзначили, що за результатами зустрічей з галузевими профспілками близько 30 пунктів або доручень залишаються невиконаними. Здавалося б це небагато, менше 10%, але у кожному конкретному випадку це стосується наших людей – членів профспілок і вони чекають на розв‘язання проблем і у металургійної галузі, і оборонній промисловості, і агропромисловому комплексі. Є проблеми бюджетної сфери, молодіжного житлового будівництва, транспортного сектора.

   І, насамкінець, близько 140 наших пропозицій були віднесені до таких, які є нині у стадії виконання. Це означає, що там, де реалізація пропозицій профспілок потребує значних додаткових фінансових ресурсів,  ми погоджуємося на її відтермінування. Наприклад,  щоб коли вноситимуться зміни до Державного бюджету у травні поточного року, пропозиції профспілок розглядалися б як пріоритетні при врахуванні потреб забезпечення  їх видатками. Це стосується і формування Держбюджету на 2010 рік, бо попередні обрахунки фінансування пропозицій профспілок вимагають значного фінансування у десятки мільярдів гривень. Зокрема, йдеться про збільшення  розміру тарифної сітки першого розряду в Єдиній тарифній сітці з 545 до 605 гривень, і віднесення до певних пільгових категорій людей, які працюють за списками N1, N2, бо працюють у важких або шкідливих умовах праці тощо

   А загалом, усі пропозиції профспілок, висловлені на засіданні Кабінету Міністрів України, Прем‘єр-міністром були сприйняті як такі, що є об‘єктивно необхідними для включення їх до проекту постанови Уряду

   Як запевнила Юлія Тимошенко, рівно через місяць на черговому розширеному засідання Уряду за участю представників профспілок керівники міністерств та відомств прозвітують про стан виконання тих пропозицій ФПУ, які перебувають у стадії реалізації».

   Прес-служба ФПУ

 

Переглядів: 663 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz