Субота, 20.04.2024, 12:40

Головна » 2009 » Квітень » 17 » Лист Центрального комітету Профспілки 03.04.2009 № 02-7/140
Лист Центрального комітету Профспілки 03.04.2009 № 02-7/140

Лист Центрального комітету Профспілки до Кабінету Міністрів України, Голови Верховної Ради України В.М.Литвина, Міністерства освіти і науки України, Федерації профспілок України

03.04.2009    №  02-7/140                         Федерації профспілок України

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України звертається з приводу необхідності забезпечення трудових та соціально-економічних прав працівників освіти при внесенні змін до Державного бюджету України на 2009 рік.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» не передбачено видатків для реалізації норм статті 57 Закону України «Про освіту» з метою поетапного збільшення посадових окладів науково-педагогічних та наукових працівників до подвійного розміру середньомісячної заробітної плати у промисловості; педагогічних працівників - до розміру середньомісячної заробітної плати у промисловості; спеціалістів системи освіти - до розміру середньомісячної заробітної плати працівників у галузях економіки, що передбачалося постановою Кабінету Міністрів України від  28.05.2008 № 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян», прийнятою за підсумками зустрічі Прем’єр-міністра України з представниками профспілок бюджетної сфери.

Натомість ст.54 Державного бюджету на 2009 рік фактично заморожено на рівні грудня 2008 року величину прожиткового мінімуму. Всупереч порядку визначення розмірів посадових окладів працівників бюджетної сфери залежно від мінімальної заробітної плати, що діяв з квітня 2007 року, ст. 55 закону про бюджет запроваджено дискримінаційну стосовно працівників бюджетної сфери норму про встановлення посадових окладів працівників бюджетних установ, виходячи з розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду 545 грн. на місяць. За цією статтею лише працівникам, посади яких віднесено до 1 та 2 тарифних розрядів, а це в переважній більшості робітники, які виконують найпростіші роботи, посадовий оклад передбачено на рівні мінімальної заробітної плати.

Зважаючи на викладене, з метою приведення у відповідність до норм статті 95 Кодексу законів про працю України, статей  6, 9 та 10 Закону України «Про оплату праці» та відповідного фінансового забезпечення реалізація законодавчо встановлених гарантій в рівнях оплати праці, житлово-побутовому забезпеченні педагогічних працівників сільської місцевості та селищ міського типу і пенсіонерів з їх числа, вимагає внесення змін у статті 54 та 55  Закону України «Про Державний бюджет на 2009 рік».

Оскільки стипендії на 2009 рік затверджено  у розмірах, що діяли з 1 вересня 2008 року, без урахування збільшення величини прожиткового мінімуму, потребує приведення у відповідність до вимог Закону України «Про прожитковий мінімум» стаття 56 Державного бюджету України на 2009 рік в частині відповідного підвищення розмірів стипендіального забезпечення.

Вимагають збільшення видатки державного бюджету у 2009 році на підвищення розміру адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю та уклали угоду про роботу в навчальних закладах усіх типів. Фактичні потреби для облаштування молодого спеціаліста за новим місцем проживання значно перевищують розмір грошової допомоги на цю мету, передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2006 № 1361 «Про надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів».

Зазначені зауваження та пропозиції схвалено учасниками VIII  пленуму ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 31 березня 2009 року.

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України просить врахувати їх при внесенні пропозицій Кабінету Міністрів України щодо змін до Державного бюджету на 2009 рік.

Голова Профспілки                              Л.С.Сачков

Переглядів: 561 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |