БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 26.04.2024, 05:20
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2009 » Липень » 9 » УРЯД ДОСЛУХАЄТЬСЯ ДО ПРОФСПІЛОК
УРЯД ДОСЛУХАЄТЬСЯ ДО ПРОФСПІЛОК
12:14

 8 липня 2009 року відбулося чергове засідання Кабінету Міністрів України, в якому взяв участь заступник Голови ФПУ Осовий Г.В. як уповноважений представник від всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань.

   На розгляд Уряду було внесено понад 50 питань, які стосувалися розвитку економіки, соціальної сфери, міжнародної діяльності. До окремих законодавчих актів, по яких профспілки брали участь у обговоренні, висловлено ряд пропозицій та зауважень.

   Г.В.Осовий:

   "- В основному це питання, які стосувалися заборгованості із заробітної плати. Центральною тематикою тут є невиконання норм та положень Генеральної угоди. Добре, що Кабінет Міністрів України, як один із суб'єктів Генеральної угоди практично на кожному засіданні повертається до розгляду цього питання, проводячи моніторинг ситуації і впливаючи на вирішення цих питань.

   Сьогодні ми маємо деякі зрушення по скороченню заборгованості із заробітної плати на державних підприємствах – на 22 % за квітень-травень 2009 року, тобто там, де Уряд має безпосередні важелі впливу, але нажаль в цілому картина є дещо іншою. Заборгованість в цілому зросла в порівнянні із січнем п. р. і станом на 1 червня 2009 року складає майже 1,5 млрд. грн. Це означає, що до приватного сектору так і не добралися. З огляду на це, потребує підсилення як діяльність правоохоронних органів, адже порушуються права людини і працівника, так, безперечно, більш активними мають бути дії профспілок.

   Зокрема, Федерація профспілок України по тих підприємствах, де склалася найбільш гостра ситуація, ще в лютому п. р. вдавалася до звернень до Генеральної прокуратури України і нещодавно на власників 40 підприємств підготовлено подання щодо вжиття відповідних заходів прокурорського реагування, оскільки на більшості з них термін заборгованості із заробітної плати вже перевищує один рік.

   За підсумками короткої дискусії було прийнято рішення заслухати персональні звіти міністрів по погашенню заборгованості із заробітної плати за результатами піврічної роботи. Прем'єр-міністр України зауважила, що жоден міністр не піде у відпустку поки не доповість про вжиті заходи, і, головне, їх результативність. Були попереджені міністри тих міністерств, де заборгованість на державних підприємствах зросла або її зниження є несуттєвим, що може мати дуже серйозні організаційні висновки відносно посадових осіб.

   На думку профспілок, заходи лише адміністративно-організаційного характеру є недостатніми, вони мають бути підсилені заходами економічної відповідальності власників за затримку виплати заробітної плати. Відповідний законопроект внесений головою ФПУ В.Г. Хара як народним депутатом України. Мова йде про компенсацію затримки заробітної плати не на рівень інфляції, а впровадження диференційованого підходу в залежності від термінів і обсягів затримки, щоби це було відчутною карою для бізнесу за ігнорування законних прав людини.

   Потребує законодавчого врегулювання питання стосовно визначення привілейованим виплати заробітної плати тоді, коли підприємство є неплатоспроможним, знаходиться у стадії банкрутства, реорганізації і т.д. Зараз таке пріоритетне право нажаль нівелюється тим, що банки, податкова інспекція, фонди в першу чергу забирають свої кошти і, коли доходить до розрахунків з кредиторами, коштів не вистачає. Загальна сума заборгованості із заробітної плати по підприємствам, які знаходяться у стадії банкрутства, на сьогодні становить 390 млн. грн. і є майже четвертою частиною суми заборгованості в цілому. І це питання ніколи не буде вирішено, якщо не буде зроблено два кроки. Перший – це визначення привілейованим кредитором працівника, в якого є заборгованість із заробітної плати, і другий – створення фондів гарантування, які будуть унеможливлювати ризики невиплати зарплати.

   Наприкінці місяця Уряд повернеться до розгляду цього питання на засіданні Кабінету Міністрів України".

   Серед інших питань, які розглядалися, був проект Стратегії реформування податкової системи України. Безпрецедентним є факт, що за наполяганням профспілок цей проект був знятий з розгляду, оскільки він не пройшов попереднього розгляду і обговорення з всеукраїнськими профспілками та профоб'єднаннями  і всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців.

   Також, Міністр праці та соціальної політики України Денісова Л.Л. зняла з розгляду питання щодо вдосконалення визначення розміру заробітку для обчислення пенсії, оскільки під час попереднього розгляду на Урядовому комітеті були  зауваження представника Профспілки працівників державних установ України. Цей документ повернуто на доопрацювання і скоріш за все буде винесений ближчим часом на розгляд Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань, оскільки стосується лише однієї категорії державних службовців і носить досить дискусійний характер.

   Відбулася жваве обговорення питання, що стосувалося забезпечення прав мешканців гуртожитків, в яких сьогодні проживають сотні тисяч людей. Прийнято рішення на даному етапі не вносити законодавчих змін, а створити робочу групу включивши до її складу представників організацій профспілок та роботодавців, інших громадських інституцій, органів місцевої влади і напрацювати узгоджені підходи до вирішення зазначеної проблеми. Ставиться питання про те щоб заборонити власникам будь-які дії, пов'язані з об'єктами соціальної сфери, тому що дитячі садочки перепрофілюються в офіси, спортивно-оздоровчі табори розпродаються і т.д.

   Г.В. Осовий взяв також участь у дискусії з обговорення законопроекту про господарські об'єднання і висловив застереження профспілок щодо його прийняття. Оскільки в даному законопроекті не передбачені відносини власника з найманим працівником, соціально-трудові відносини, участь в управлінні підприємством, укладення колективних договорів і інші питання соціального розвитку. З прийняттям цього закону скасовувалися б відповідні статті Господарського кодексу України.

   Знято з розгляду питання про утворення Студентської ради при Кабінеті Міністрів України. Будуть проведені додаткові консультації з Профспілкою освіти і науки України з цього питання і направлені пропозиції щодо  включення профспілкового представника до складу до цієї ради.

    

   Медіа-центр ФПУ

Переглядів: 640 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz