БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 26.04.2024, 19:58
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2009 » Серпень » 10 » ЗАХИСТ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА
ЗАХИСТ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА
12:16

На виконання повноважень та метою дотримання державних соціальних гарантій Кабінет Міністрів України зобов'язаний здійснювати постійний державний моніторинг у сфері застосування та фінансового забезпечення державних соціальних стандартів і нормативів з наступним поточним коригуванням їх вартісних величин залежно від зміни цін та інших умов їх формування.

Проте Урядом такі заходи не здійснюються, як і не виконуються вимоги законодавства стосовно процедури встановлення величини прожиткового мінімуму на 2010 рік.

З метою захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина  Федерація профспілок України звернулася до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Іванівни Карпачової

                                                                  Уповноваженому Верховної

                                                                  Ради України з прав людини
 
                                                        Карпачовій Н.І.

 

 

 Щодо захисту прав і свобод  
 людини і громадянина   
           

                            Шановна Ніно Іванівно!

 

Федерація профспілок України висловлює Вам щиру вдячність за плідну співпрацю у захисті прав і свобод людини і громадянина, зокрема у забезпеченні додержання трудових і соціально-економічних прав та інтересів людини праці.

ФПУ, як найчисельніше профспілкове об’єднання, що налічує у своїх рядах майже 9 млн.членів профспілок, звертається  до Вас за сприянням у поновленні порушених соціально-економічних прав мільйонів громадян України у результаті бездіяльності Кабінету Міністрів України.

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» в Україні здійснюється постійний державний моніторинг у сфері застосування державних соціальних стандартів, а також поточне коригування їх вартісних величин залежно від зміни цін та інших умов їх формування.

На виконання зазначеної норми та статті  5 Закону України «Про прожитковий мінімум» Міністерством праці та соціальної політики України   повідомлено, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах червня 2009 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 830 грн., для дітей віком до 6 років - 740 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 941 грн., для працездатних осіб – 887 грн., для осіб які втратили працездатність – 659 грн. Ці дані свідчать, що фактичний розмір прожиткового мінімуму станом на червень 2009 року значно перевищує його офіційний розмір, установлений на 2009 рік статтею 54  Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік».  

Виходячи з цього та з метою виконання конституційних повноважень щодо забезпечення проведення політики у сфері праці й занятості, соціального захисту населення, наступним логічним кроком Уряду повинно  було стати коригування розміру прожиткового мінімуму у 2009 році.

Проте Урядом такі заходи не здійснюються, зазначені законодавчі положення не виконуються, як і не виконуються вимоги законодавства стосовно процедури встановлення величини прожиткового мінімуму на 2010 рік.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» формування, встановлення та затвердження прожиткового мінімуму здійснюється за участю та погодженням із сторонами соціального партнерства. При цьому, Кабінет Міністрів України взяв на себе зобов’язання, що визначення величини прожиткового мінімуму за погодженням із сторонами соціального партнерства буде здійснюватися щорічно до 1 липня (пункт 4.12 Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2008 - 2009 роки). Тобто, на даний час величина прожиткового мінімуму на 2010 рік повинна  бути узгоджена.

Незважаючи на неодноразові звернення ФПУ до цього часу Кабінет Міністрів України не провів погоджувальних процедур із сторонами соціального партнерства щодо  визначення величини прожиткового мінімуму на 2010 рік.

З огляду на викладене, керуючись пунктом 11 частини першої статті 13 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» та положеннями Угоди між ФПУ та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини звертаємося до Вас, шановна Ніно Іванівно, з проханням внести відповідне подання до Кабінету Міністрів України для вжиття заходів щодо усунення вказаних порушень та проведення  коригування розміру прожиткового мінімуму у 2009 році і погодження величини прожиткового мінімуму на 2010 рік.

 

Про прийняте рішення просимо поінформувати ФПУ.

 

 

З повагою

 

В.о. Голови ФПУ                                     Ю.М.Кулик

Переглядів: 636 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz