БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 29.03.2024, 02:44
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2010 » Лютий » 18 » ЦК профспілки спрямовано звернення до ВРУ
ЦК профспілки спрямовано звернення до ВРУ
12:47

ЦК профспілки спрямовано звернення до ВРУ стосовно законопроекту, який передбачає розширення соціальних гарантій працівників навчальних закладів та установ освіти

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Лист
від16.02.2010 № 02-5/50

Голові Верховної Ради України
В.М. Литвину

Шановний Володимире Михайловичу !

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України розглянувши законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розширення соціальних гарантій працівників закладів охорони здоров’я, навчальних закладів та установ освіти державної форми власності), внесений народними депутатами України Швецем В.Д. та Прокопчуком Ю.В. (№ 3155-1 від 03.02.2010), поділяє наміри щодо реформування пенсійного забезпечення педагогічних працівників, виплати грошової допомоги при виході на пенсію, забезпечення житлом педагогічних працівників, користування безплатним медичним обслуговуванням у державних закладах охорони здоров'я, обслуговування в них після виходу на пенсію.
В той же час в сучасних умовах вважаємо недоцільними наміри щодо поширення на педагогічних працівників норм розділу «Матеріальне та соціально-побутове забезпечення державних службовців» Закону України «Про державну службу» стосовно оплати праці (ст. 33), заохочення за сумлінну працю (ст. 34), оскільки їх реалізація не сприятиме підвищенню рівня матеріального забезпечення педагогічних працівників. Поширення на них положень ст. 35 цього закону щодо щорічних та додаткових відпусток призведе до зменшення їх тривалості для переважної більшості педагогів.
Тому вважаємо за необхідне повернутися до розгляду народними депутатами України законопроекту «Про внесення змін до статті 57 Закону України «Про освіту» (щодо пенсійного забезпечення та оплати праці педагогічних працівників), внесеного народним депутатом України Самойлик К.С. ( № 2476 від 14.05.2008), стосовно виплати педагогічним працівникам пенсії в розмірі 80-90 відсотків заробітної плати, подальшого її перерахунку, доповнивши законопроект положеннями стосовно надання педпрацівникам при виході на пенсію грошової допомоги, забезпечення їх житлом та медичним обслуговуванням за нормами для державних службовців.
Разом з тим вважаємо за доцільне наголосити на необхідності збереження в Законі України "Про освіту" норм ст. 57 щодо гарантій держави педагогічним, науково-педагогічним працівникам та іншим категоріям працівників закладів освіти. Особливо вагомими серед них є норми про забезпечення державою відповідності рівня середніх посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних працівників середньомісячній заробітній платі працівників промисловості, науково-педагогічних працівників - подвійній середньомісячній заробітній платі працівників промисловості, а також встановлення доплат спеціалістам освіти до рівня середньомісячної заробітної плати в цілому по народному господарству. Невиконання цих положень впродовж тривалого часу викликає справедливе невдоволення освітянської громадськості, зумовлює їх нарікання на бездіяльність владних структур.
Слід зауважити про існування неоднозначної ситуації, що виникла з прийняттям закону про Державний бюджет України на 2008 рік, яким виключено із закону "Про освіту" зазначені вище положення ст. 57, а також рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 року №10-рп/2008 про визнання зазначених змін неконституційними. Правова колізія полягає в тому, що відповідна норма закону про Державний бюджет на 2008 рік втратила чинність, а рішення щодо відновлення попередньої редакції ст. 57 Закону "Про освіту" не ухвалено.
У зв'язку із викладеним просимо Вас, шановний Володимире Михайловичу, вжити відповідних заходів для законодавчо гарантованого підвищення статусу педагогічних працівників та приведення норм закону «Про освіту» у відповідність до зазначеного рішення Конституційного Суду України.

З повагою
Голова профспілки Л.С.Сачков

Переглядів: 627 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz