П`ятниця, 29.03.2024, 02:29

Головна » 2010 » Вересень » 29 » Дії ФПУ на захист соціально-економічних прав працівників бюджетної сфери
Дії ФПУ на захист соціально-економічних прав працівників бюджетної сфери
Шановні спілчани!
   Федерацією профспілок України уважно розглянуто Ваше звернення з приводу порушення соціально-економічних прав та інтересів працівників освіти та нагальності їх вирішення.
   ФПУ поділяє обурення та стурбованість профспілок бюджетної сфери тривалим погіршенням соціально-економічного стану працівників у зв’язку з довготривалим ігноруванням Урядом їх законних прав та інтересів.

Позиція і дії Федерації профспілок України полягають в наступному.
     З питань оплати праці
   В умовах багаторічного незабезпечення державних гарантій з оплати праці, встановлених законами про діяльність галузей освіти, охорони здоров’я, культури і науки, ФПУ спільно з галузевими профспілками домагалися запровадження Єдиної тарифної сітки в оплаті праці працівників окремих галузей бюджетної сфери як реального механізму реалізації цих гарантій .
   Проте ЄТС так і не запроваджено в належному обсязі. З грудня 2008 року триває пряме порушення норм законодавства у зв’язку із застосуванням для обрахунку окладів (ставок) базового окладу (ставки) працівника першого тарифного розряду на рівні, нижчому від мінімальної заробітної плати. Практично кожному працівнику бюджетної сфери держава останні роки щомісячно недоплачує 150-300 гривень і більше економлячи на кровно зароблених зарплатах цих працівників понад 50 мільярдів гривень щороку.
   Штучно занижений розмір окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду ЄТС став однією з головних причин вступу ФПУ в березні 2009 року у колективний трудовий спір з Кабінетом Міністрів України, який триває донині. В ході цього колективного спору Урядом здійснено низку конструктивних заходів щодо встановлення додаткових премій і доплат окремим категоріям працівників бюджетної сфери, але принципові питання поки не знайшли системного вирішення.

ФПУ наполягала і продовжує домагатися внесення змін до Держбюджету-2010 з метою передбачення коштів для забезпечення обрахунків посадових окладів за ЄТС, виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) працівника І розряду на рівні мінімальної заробітної плати.
   Відповідні вимоги на захист прав та інтересів працівників бюджетних галузей було висунуто ФПУ під час переговорів з визначення мінімальної заробітної плати на 2011 рік і при формуванні проекту Держбюджету-2011. Двічі профспілкова Сторона порушувала зазначену проблему на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України під час розгляду основних показників проекту Державного бюджету України.
   Під час проведення переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк однією з основних вимог профспілок є встановлення з 1 січня 2011 року тарифної ставки працівника першого розряду ЄТС на рівні мінімальної заробітної плати.
   За ініціативи ФПУ до переговорів з Урядом було також залучено Національного координатора Міжнародної організації праці в Україні, який підтвердив справедливість вимог профспілок з точки зору міжнародних конвенцій.
   Сьогодні є чотири принципові вимоги, без врегулювання яких ФПУ заперечує можливість підписання нової Генугоди, і повноцінна ЄТС – одна з них.
   Питання щодо дискримінації працівників бюджетної сфери було порушено Головою ФПУ Хара В.Г. під час нещодавніх робочих зустрічей з Президентом України В.Ф. Януковичем та Прем’єр-міністром України Азаровим М.Я. За результатами цих зустрічей видано урядові доручення щодо проведення особисто міністрами фінансів та праці окремої наради з представниками профспілок бюджетної сфери для чесної розмови про ставлення держави до освітян, медиків, працівників культури.
   Окрім того, вимогу про вилучення зобов’язання Кабміну щодо обмеження зростання зарплат в державному секторі було висунуто під час пікетування Федерацією профспілок представництва МВФ в Україні та прямого телемосту ФПУ зі штаб-квартирою МВФ у Вашингтоні.
   16 вересня під час зустрічі профспілок з представниками МВФ за участі Віце-прем’єр-міністра України Тігіпка С.Л. профспілками було жорстко поставлено питання про неприпустимість втручання МВФ у соціальну політику держави стосовно рівня гарантій в оплаті праці працівників та необхідність вилучення цього зобов’язання з підписаного Урядом України Меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику.
   ФПУ поки що вдалося домогтися від Уряду запевнення, що зарплата у бюджетній сфері зростатиме в 2010-2011 роках темпами, вищими за рівень інфляції. Також Прем’єр-міністр України М.Азаров пообіцяв, що за рахунок податкової реформи протягом наступних 2 років Уряд в 1,5 рази збільшити зарплату бюджетникам.
   З питань пенсійного забезпечення
   Федерація профспілок постійно і цілеспрямовано порушує питання перед державними органами про необхідність підвищення всіх трудових пенсій, чого можна досягти шляхом значного збільшення заробітної плати та підвищення коефіцієнта страхового стажу, який застосовується при обчислення пенсій.
   За ініціативи профспілок державними органами було напрацьовано проект Закону України «Про єдині принципи пенсійного забезпечення громадян та стипендії працівникам культури, освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та деяким іншим категоріям осіб ”, яким пропонувалося за рахунок Державного бюджету України встановити стипендії окремим категоріям осіб, трудова діяльність яких пов’язана з виконанням функцій держави.
   Щодо пенсійного віку, то Федерація профспілок виступала й буде надалі виступати проти його підвищення. Вважаємо, що проблему дефіциту бюджету Пенсійного фонду не можна вирішувати таким малоефективним способом. Вирішення зазначеної проблеми слід починати зі створення робочих місць для мільйонів незайнятих громадян України, підвищення офіційної і легалізації тіньової заробітної плати, які є джерелом доходів Пенсійного фонду. У даний час створюється двостороння урядово-профспілкова робоча група, яка готуватиме відповідні пропозиції з цього питання.
   Щодо реалізації частини 4 ст. 57 Закону України «Про освіту». Не зважаючи на консолідовані протестні дії профспілок абзац 1 частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту» доповнено (згідно з підпунктом «в» підпункту 1 пункту 49 розділу ІІ Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України») протиправними обмеженнями - «Пільги на безоплатне користування житлом з опаленням та освітленням, передбачені абзацом першим цього пункту, надаються працівникам за умови, якщо розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом працівника за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України, та пенсіонерам за умови, якщо середньомісячний сукупний доход сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України».
   28.05.2008 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян», пунктом 14 якої встановлено, що пільги, компенсації та гарантії, на які згідно із законами мають право окремі категорії працівників бюджетних установ надаються за умови, якщо розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом пільговика за попередні шість місяців не перевищує 900 гривень.
   На підставі звернень окремих педагогічних працівників загальноосвітніх шкіл, Генеральною прокуратурою проведено перевірку відповідності закону п.14 вищезазначеної постанови.
   За результатами проведеної перевірки, Генпрокуратура прийшла висновку, що п.14 постанови КМУ № 530 від 28.05.2008 року підлягає скасуванню, оскільки відповідно до п.6 ст. 92 Конституції України, основи соціального захисту визначаються виключно законами України. Законом України «Про освіту» педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, державою гарантоване право на безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм. Ні цей закон, ні жоден законодавчий акт, який передбачає пільги таким особам, не встановлює обмеження щодо їх надання у залежності від розміру середньомісячного сукупного доходу пільговика.
   У зв’язку з цим заступник Генерального прокурора України звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Кабінету Міністрів України про визнання незаконним та не чинним п.14 постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 року № 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян». Окружним адміністративним судом м. Києва 13.01.2010 скасовано пункт 14 постанови №530 від 28.05.2008 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян». Як установлено прокурорською перевіркою та підтверджено в суді, Уряд всупереч вимогам чинного законодавства зазначеною нормою встановив додаткові обмеження для отримання окремими категоріями соціально незахищених верств населення, зокрема педагогічними та іншими працівниками бюджетної сфери, пільг, компенсацій та гарантій.
   Проблеми пов’язані з незабезпеченням реалізації законних прав, зокрема в оплаті праці працівників бюджетної сфери залишаються для українського суспільства одними з найбільш серйозних та конфліктних, тому потребують реальної активності профспілок усіх рівнів, використання всього арсеналу законних дій профспілок на захист конституційного права працівників бюджетної сфери на достатній життєвий рівень.
   Переконані, що тактику та стратегію боротьби за права членів профспілок необхідно виробляти спільно. Тому ФПУ в черговий раз рекомендує проведення в м. Києві розширеного спільного засідання президій профспілок бюджетних галузей, на якій визначити консолідовану позицію щодо дій на захист порушених прав спілчан.
   На рівні області рекомендуємо проведення спільних обласних загальних зборів (конференцій) активу профспілок працівників бюджетної сфери із запрошенням на них депутатів Верховної Ради України з вашої області.
   Зрештою фінансування визначається Законом України про Держбюджет, а голосує за нього кожен з 450 депутатів, і вони мають робити це свідомо, а ми, громадяни і виборці, маємо знати, кого і за що обрали.

За нами право і правда! Ми можемо і повинні перемогти!

З повагою
                             Заступник Голови ФПУ                                С.М. Кондрюк