П`ятниця, 26.04.2024, 11:54

Головна » 2011 » Квітень » 21 » Досвід Франції для українських освітян
Досвід Франції для українських освітян
     Голови міських, районних і обласних організацій Профспілки працівників освіти і науки України не лише відповідально та виважено приймають управлінські рішення, координують роботу своїх організацій, а й натхненно здобувають нові знання, підвищують компетенції. Це ще раз доведено Міжнародним семінаром Профспілки працівників освіти і науки України та Профспілки працівників середніх шкіл Франції, який відбувається з 19 до 21 квітня 2011 року в санаторно-курортному куточку столиці – «Пущі Озерній».
     Правовий захист членів профспілки, їхня оперативна поінформованість про профспілкову діяльність – тема складна й багатогранна. Тому лектори на семінарі найвищого класу – Віце-президент Європейського комітету Профспілок освіти, Національний секретар SNES Оділь Кордільє та Координатор Національної Профспілки вчителів середніх шкіл Франції Жан-Марі Майар.
     Часу для розмов було небагато, адже Жан-Марі Майар одразу ж налаштував учасників на активну роботу, презентуючи досвід роботи Профспілки вчителів середніх шкіл Франції у сфері правового захисту спілчан та активістів.
     Ознайомлення з цією роботою продовжилося в роботі груп, у які об’єднали учасників. І три групи мали змогу детальніше поспілкуватися з лекторами, аналізуючи діяльність французьких профспілок. Завданням кожної групи було не просто знайти спільні та відмінні риси у профспілковій роботі, а за півгодини презентувати доповідь, яка б містила елементи порівняння та шляхи поліпшення ситуації, що склалася в країні.
     Аудиторія швидко підхопила ініціативу й активно долучилася до роботи. Озброївшись фломастерами, доповідачі від груп тезово розписали на фліп-чартах схоже та відмінне в діяльності профспілкових організацій освітян Франції та України.
     Доповідач від першої групи, голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь, окреслив схожі риси і відмінності в діяльності профспілок. Спільним, на переконання учасників, є те, що рівень заробітних плат педагогів визначається державними органами, гарантії діяльності профспілки регламентуються законами, а в обох країнах, так чи інакше, ведеться збір внесків, існує ряд схожих прав на поінформованість, вибір методик викладання в навчальному закладі тощо.
     Відмінності учасники теж визначили. Зокрема, у Франції профспілкові працівники і вчителі – держслужбовці, прийом на роботу яких здійснюється на конкурсній основі. Колективні договори укладаються лише в приватних навчальних закладах, адже решта освітян підпадають під дію основного статуту дерслужбовця, який забезпечує йому відповідний соціально-економічний захист. Різниться і форма збору внесків – профвнесок у Франції сплачується разово із рахунку спілчан, за їхньої згоди.
     Голова Дніпропетровської обласної організації Профспілки Ганна Бєлікова, доповнила розповідь колег з першої групи тим, що французькі колеги займаються лише профспілковим навчанням, консультаціями, професійною орієнтацією та організацією акцій протесту, і зовсім не опікуються культурно-масовою діяльністю.
     Підводячи підсумки цього порівняння, учасники спільно окреслили шляхи поліпшення правового захисту спілчан в Україні, використовуючи практичні навички та нову інформацію. Зокрема, лідери профспілкових організацій наголосили, що сучасна профспілка має бути більш прогресивною, активно співпрацювати з міжнародними структурами і слідкувати за виконанням законів у державі.
     Ще одним модулем роботи цього дня було використання ЗМІ для досягнення поставлених цілей. Лектори поділилися досвідом цієї роботи французької профспілки середніх шкіл.
     На другий день міжнародного семінару учасники отримають інформацію про систему підвищення кваліфікації вчителів шкіл Франції з огляду на сучасні міжнародні стандарти та захист їхніх прав та інтересів.

Переглядів: 538 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
«  Квітень 2011  »