БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 19.04.2024, 16:58
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2016 » Липень » 20 » Григорій Осовий: ми відкриті для контактів та обговорення соціально-трудових питань
Григорій Осовий: ми відкриті для контактів та обговорення соціально-трудових питань
16:08

Відбулась робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з представником Держдепартаменту США з трудових відносин Сарою Фокс. У зустрічі також взяли участь заступник голови Профспілки працівників нафтової і газової промисловості України Сергій Українець, керівник департаменту міжнародних зв’язків Василь Шилов, керівник Прес-центру ФПУ Юрій Работа.

 

Під час зустрічі Голова ФПУ детально познайомив представницю Держдепу США з соціально-економічною ситуацією в Україні, позицією профспілок з найбільш чутливих для членів профспілок питань. Зокрема мова йшла про те, що Уряд Володимира Гройсмана на противагу попередникам виявив схильність до соціального діалогу з профспілками і роботодавцями і задекларував готовність до укладення нової Генеральної угоди, позитивним сигналом є й відновлення роботи урядових комітетів. Григорій Осовий повідомив, що в разі досягнення консенсусу з питань по яким існують розбіжності на найближчому засіданні тристоронньої комісії по підготовці цього документу, з’явиться шанс підписати Угоду на національному рівні протягом місяця.

 

 

Велику увагу сторони приділили обговоренню питання підвищення ціни на газ і комунальні тарифи і погодилися, що виходом із цієї ситуації має бути не лише пом’якшення цінової політики для населення, а, перш за все, підвищення заробітної плати для працюючих. І це головна вимога, яку висунули учасники Всеукраїнського маршу протесту та пікетування Кабінету Міністрів і Верховної Ради України 6 липня ц.р. у Києві.

Голова ФПУ навів статистичні дані за якими на сьогодні падіння заробітної плати в Україні найбільше на пострадянському просторі і наголосив, що більше 30% працівників є фактично бідняками. Тому необхідно вивести з зони бідності в першу чергу працюючих людей.

У цьому контексті він зазначив, що профспілки повинні мати дієві механізми тиску на роботодавців і органи державної влади. Найбільш дієвий з них є страйк, який за чинним українським законодавством провести на національному рівні практично неможливо. І сьогодні ФПУ ставить питання про спрощення порядку проведення колективних спорів і конфліктів, наполягає на внесення змін до 23 законів щодо зняття обмеження на страйк для окремих працівників.     

Йшла мова і про необхідність законодавчих змін у такому питанні як укладення колективних договорів і угод. Поширення соціально-економічних переваг і додаткових гарантій отриманих у результаті колективних перегорів не на всіх членів трудового колективу, а на його членів об’єднаних профспілками. Більш того з 16 млн. працівників у країні лише 8 млн. легально працевлаштовані і саме вони несуть основне соціальне навантаження, що є колосальною несправедливістю.

 Григорій Осовий у розмові з Сарою Фокс зробив окремий акцент на запровадженні міжнародних трудових стандартів в Україні, імплементації конвенцій МОП, запровадження розробленої на чотирьохрічний період Програми Гідної праці. Взаємний інтерес викликало питання постійного тиску МВФ, що призводить до порушення мінімальних соціальних стандартів і гарантій. Лідер профспілок зазначив, що потрібно визначити мінімальні соціальні стандарти недотримання яких неприпустимо за жодних обставин і таким чином обмежити тиск МВФ тобто утворити частокол протидії фінансового наступу з боку міжнародних фінансових інституцій.  

Сара Фокс схвально поставилася до участі профспілок у роботі громадського сектору і розбудові демократичного суспільства, відзначивши як позитивний крок стратегію «Європейський вибір» прийняту 7-м З’їздом ФПУ.

Сергій Українець як заступник керівника Робочої групи з підготовки проекту Трудового кодексу України до розгляду у другому читанні поінформував американську сторону про хід підготовки проекту нової трудової конституції до другого читання в парламенті, позицію профспілок, висновки міжнародних експертів МОП.

Представник Держдепу США Сара Фокс схвально відізвалася про співпрацю ФПУ з представництвом американського профцентру «Солідарність» у Києві, роботу якого вони також підтримують.

 

 

 

Приємно чути, що ви співпрацюєте з МОП і отримуєте їх технічну підтримку. Завтра ми зустрінемось з представниками Верховної Ради. Наш месседж буде про важливість приведення у відповідність національного трудового законодавства у відповідність до міжнародних правових норм, - зазначила вона.

Григорій Осовий підкреслив, що ми відкриті для контактів та обговорення соціально-трудових питань. Для нас важливим є не тільки європейський досвід, але й досвід США, зокрема, що стосується того, що в Америці ті працівники, які працюють на підприємствах, де укладені колективні трудові договори, отримують більшу зарплату – це суттєвий мотив для вступу до профспілок.

 

Прес-центр ФПУ

 

 

 

Переглядів: 395 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz