БЦ Профспілка освіти
Вівторок, 19.03.2024, 10:12
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2019 » Травень » 24 » ОФІЦІЙНО. Нову Генеральну угоду підписано!
ОФІЦІЙНО. Нову Генеральну угоду підписано!
12:24

На минулому тижні  між профспілками, Урядом і роботодавцями підписано тристоронню Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019 – 2021 роки.

- Є Генеральна угода, - буде спільна робота задля підвищення добробуту людей, - наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий, якому СПО об’єднань профспілок делегував право підписання Генугоди на новий строк. Цьому передувала кропітка робота і ухвалення документу є спільним досягненням соціальних партнерів. Зазначалося, що невід’ємним додатком до нової Угоди став перелік неузгоджених Сторонами положень, за яким буде продовжено колективні переговори.

Звертаючись до учасників церемонії, Григорій Осовий сказав:

- Підписання нової Генеральної угоди на трирічний термін, безумовно, знакова подія для всіх трьох сторін соціального діалогу. Ми показали приклад суспільству того, що навіть найскладніші питання економічного розвитку країни та соціально-трудових відносин ми можемо вирішувати з урахуванням інтересів держави, працівників і бізнесу.

Хоча, як показала практика реалізації попередньої Генугоди та майже півторарічні переговори щодо нової Угоди, це було доволі непросто. Доводилося поступатися певними амбіціями, виключно з розуміння високої відповідальності кожної зі Сторін за майбутнє країни та її нинішній фактичний стан – війна на Сході, колосальні зовнішні борги, анексія Криму, наслідки економічної кризи 2014-15 рр., які ще не подолані. І тим не менше, у новій Угоді передбачено продовження роботи над завданнями, які не було завершено за попередню Угоду, і які не втратили своєї актуальності, а також визначено нові цілі на трирічний період.

Останніми роками ми започаткували випереджаюче інфляцію зростання зарплати в її реальному та номінальному вимірах. Зокрема, у 2017 році ми підняли мінімальну зарплату до прожиткового мінімуму. Нажаль, надалі ця справа була пригальмована, але ми зробили рішучі кроки по відновлюванню справедливості у пенсійному забезпеченні і міністр соціальної політики А.Рева пам’ятає, які були гострі суперечки, але головне, що нам вдалося, – скасувати привілеї у пенсійному забезпеченні, встановити єдині правила і норми і поетапно підвищувати пенсію для окремих категорій громадян. Якби не прогресуюче зростання цін і тарифів, якому так і не вдалося протидіяти профспілкам, напевне, люди більш позитивно оцінили би наші досягнення стосовно зростання їхніх доходів.

Вкрай важливим в умовах глобалізації і загострення конкуренції на ринку праці – є збереження і розвиток власного трудового потенціалу в країні. Потрібно відновити справедливість в оплаті праці, - її мінімальний рівень не може бути нижчим від прожиткового мінімуму. Адже, з цієї причини сьогодні 20% працівників є фактично працюючими бідняками.

Для працівників бюджетного сектору ми маємо розпочати поетапне, планомірне підвищення посадових окладів до визначеного законами рівня, як це визначено для вчителів, медиків, держслужбовців та ін.. Зараз ведуться тристоронні консультації з визначення розміру мінімальної зарплати на наступний - 2020 рік. Я звертаюсь до міністра соціальної політики, міністра фінансів щодо необхідності визначення розміру мінімальної зарплати на рівні не нижче об’єктивно розрахованого прожиткового мінімуму – ми не повинні відступати від цілі, яку започаткували у 2017 році, у попередній ГУ.

Від бізнесу ми очікуємо детенізації трудових відносин і встановлення конкурентних засад в оплаті праці, щоб мотивувати людей до праці в Україні. Беззаперечним завданням є повернення боргів по зарплатах.

Потребує вирішення й така проблема – поки не всі організації з бізнес-середовища долучаються до колективних переговорів, а інколи навіть ухиляються від їх проведення, адже, це - додаткові зобов’язання та відповідальність перед працівниками. Тому нам потрібно задіяти механізм поширення Генугоди на всі організації і суб’єкти господарювання. Потрібно створити рівні умови для соціально відповідального бізнесу і усіх інших суб’єктів, доречи, така практика існує в країна ЄС та підтримується МОП.

Нам потрібно провести консультації з Європейською бізнес-асоціацією, яка об’єднує понад 600 підприємств, але не є учасником ні Генеральної угоди, ні колективних переговорів. Натомість, на наше переконання, закордонні підприємства, що працюють в Україні, наряду з національними, повинні долучатись до принципів колективно-договірного врегулювання. Вочевидь назріло питання пришвидшення прийняття нової редакції закону про колективні переговори, в якому передбачається поширення дії угод на всі суб’єкти господарювання.

Ще одне питання – розмір зарплат в транснаціональних компаніях і на підприємствах з іноземним капіталом. Профспілки вважають неприпустимим, що на цих високотехнологічних і, як правило, інноваційних підприємствах з високою продуктивністю праці зарплата є майже такою ж як на українських підприємствах. Це означає, що іноземний капітал фактично експлуатує українську робочу силу. Нашою спільною вимогою до власників таких підприємств має стати – створення на них гідних умов праці для наших працівників.

Серед наступних завдань – створення на найближчі роки необхідних правових засад для забезпечення належних умов праці, адже минулого року завершила дію Державна програма з охорони праці.

Потрібно продовжити роботу з реформування системи соціального страхування, підвищення ефективності діяльності ФСС. Криза неплатежів по лікарняних, по вагітності та пологах, або травмованим на виробництві свідчить про необхідність справедливого корегування розподілу коштів єдиного соціального внеску між фондами соціального страхування. Потребує відновлення практика санаторно-курортного лікування і дитячого оздоровлення за участі ФСС.

В реалізації нової Генеральної Угоди ми маємо керуватись принципом МОП, яка в цьому році визначає своє 100-річчя, і яким вона керується з перших днів від свого утворення, - Хочеш миру – дбай про соціальну справедливість.

Під час церемонії підписання Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що Уряд має чіткий орієнтир щодо того, якою має бути середня зарплата в Україні на 2021 рік – у доларовому еквіваленті це 620 дол. США.

Переглядів: 239 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz