БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 29.03.2024, 18:58
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2020 » Вересень » 1 » Освіта дітей – це майбутнє нашої держави та української нації, це велика відповідальність
Освіта дітей – це майбутнє нашої держави та української нації, це велика відповідальність
10:54

28 серпня відбулася традиційна міська серпнева педагогічна конференція.  

Цього року конференція пройшла у незвичному форматі, оскільки пандемія внесла свої корективи у всі сфери суспільного життя. Присутніми на конференції, яка відбулася у  приміщенні Білоцерківської міської ради, були педагогічні працівники, які багато років  свого професійного життя поклали на вівтар служіння освітянській ниві Білої Церкви, учні і вихованці  яких  вибороли для нашого міста низку значних перемог у різноманітних конкурсах, олімпіадах, турнірах тощо.

Переглянути хід конференції в режимі онлайн мали можливість освітянські колективи дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти комунальної та приватної форм власності, члени асоціації батьківської громадськості та всі охочі.

Перед початком роботи, напередодні шостих роковин Дня пам’яті загиблих захисників України, присутні  вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто ціною власного життя боронив нашу Батьківщину.

На порядок денний конференції було винесено такі питання: п’ять років змін в освіті Білої Церкви в умовах децентралізації; розвиток освітньої системи Білої Церкви: результати, виклики, перспективи.  

До присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий, привітав педагогів з прийдешнім Днем знань, побажав їм натхнення, допитливих учнів та мудрих батьків вихованців.

«Для Білої Церкви освітня галузь – це не лише привід відчувати радість і гордість за успіхи наших дітей та їхніх наставників, але й велика відповідальність, адже 1 вересня 2020 року в закладах освіти міста навчатиметься майже 30 тисяч дітей: з яких близько 7 тисяч дошкільнят і більше 20 тисяч учнів закладів загальної середньої освіти комунальної і приватної форм власності. Цьогоріч 2065 першокласників уперше прийдуть до школи. Розпочнеться новий навчальний рік і для майже 7 тисяч студентів професійно-технічних та вищих навчальних закладів міста», - зазначив Геннадій Дикий.

У своєму виступі міський голова зупинитися на ситуації в освітянській галузі, тенденціях за останні роки та визначив пріоритети на майбутнє.

Поінформував як збільшувалося фінансування освітнього галузі за останні 5 років. Зокрема з міського бюджету збільшення відбулося удвічі: від 202 мільйонів 474 тисяч гривень у 2016 році до 427 мільйонів 160 тисяч гривень у 2020 році. 

Серед пріоритетів розвитку освітньої галузі міста було визначено кілька надважливих стратегічних напрямів: безпечний заклад освіти; здоров'я і спорт; новий освітній простір; доступність дошкільної освіти; підвищення статусу педагогічних працівників. 

Аби реалізувати напрямок щодо безпеки і здоров'я дітей було розроблено низку проєктів та забезпечено їх фінансуванням. Так, у межах Програми запобігання злочинності «Безпечне місто Біла Церква (СМАРТ-СІТІ:Безпека) встановлено тривожні кнопки в усіх комунальних закладах освіти, а в Першій гімназії – персоналізовану систему пропуску до закладу. Програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру дозволила поступово виділяти кошти на виконання системи заходів із протипожежної безпеки, зокрема вже встановлено протипожежну автоматичну сигналізацію в Центрі позашкільної освіти «Соняшник», закладах дошкільної освіти № 4, 5, 13, 19, 31, 35, БЗШ № 7, 11, БСШ № 12, БСПМШ № 16, БНВО «Ліцей-МАН». І ця робота неодмінно буде продовжуватися й надалі. 

Зважаючи на першочергове завдання збереження життя і здоров'я дітей і працівників закладів освіти, задля забезпечення профілактичних і протиепідемічних заходів та з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 за кошти міського бюджету закуплено для всіх закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти комунальної власності безконтактні термометри, маски, захисні екрани й рукавички для працівників харчоблоків, санітайзери, антисептики для обробки рук та миття підлоги й поверхонь на суму більше, ніж 2 мільйони гривень. 

В усіх закладах освіти міської комунальної власності забезпечено організацію гарячого харчування учнів та першочергове охоплення безкоштовним харчуванням великої низки дітей пільгових категорій: дітей-сиріт; дітей-інвалідів; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних й інклюзивних класах; дітей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції (операції об'єднаних сил) на сході України, учасниками бойових дій антитерористичної операції (операції об'єднаних сил) на сході України (на основі посвідчення учасника антитерористичної операції (операції об'єднаних сил) чи довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (операції об'єднаних сил), забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України);  дітей із сімей загиблих (померлих) жителів м. Білої Церкви, які брали участь у проведенні антитерористичної операції (операції об'єднаних сил); дітей, котрі мають статус «Дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»;  дітей у закладах дошкільної освіти санаторного типу (групах) для дітей з малими й затухаючими формами туберкульозу; дітей у спеціальних й інклюзивних групах для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку; забезпечено 50%-відсоткову вартість харчування дітей для батьків, у сім’ях яких виховується троє і більше дітей.

  Також наприкінці зими цьогоріч з метою підвищення якості харчування та урізноманітнення меню шкільних їдалень міської владою, разом із освітянами, започатковано пілотний проєкт з організації гарячого мультипрофільного харчування в БНВО «Перша Білоцерківська гімназія», який отримав схвальні відгуки від самих учнів та їхніх батьків. Отже, як бачимо, є запит громади на таку послугу і її варто розвивати. 

Важливим для повноцінного розвитку і здоров’я дитини є фізичні навантаження та спорт. Тому значні ресурси міська влада спрямувала на створення якісної спортивної бази в закладах освіти, капітальні ремонти спортивних залів, басейнів, встановлення сучасних спортивних майданчиків тощо. 

Наступним, не менш важливим кроком, є створення нового освітнього простору. Це, по-перше, реалізація завдань Нової української школи, котра фінансується на 70% із державного бюджету, а на 30% – міського. Так, у 2018-2020 роках з міського бюджету на придбання обладнання (меблів, комп’ютерної техніки, дидактичних матеріалів) було виділено 7 мільйонів 347 тисяч гривень. 

Разом із тим, ставити нове обладнання у невідремонтовані старі приміщення – не по-господарськи. Тому міською владою на поточні витрати закладів освіти у 2016-2017 роках було виділено по 42 тисячі на кожну школу, по 33 тисячі – на дитсадок, по 25 тисяч – на позашкілля. У 2018 році: по 50 тисяч на школу, по 40 тисяч – на дошкілля, по 25 тисяч гривень залишилося на кожен заклад позашкілля. У 2019 році ці суми суттєво збільшилися: по 85 тисяч гривень на кожну школу, по 65 тисяч – на дитячий садок, по 50 тисяч – на позашкілля. А у 2020 році міська влада на поточні витрати профінансувала школам по 100 тисяч, дитячим садочкам по 85 тисяч, а позашкілля – по 65 тисяч гривень. Загалом фінансування зросло від 2 мільйонів 300 тисяч до майже 5 мільйонів 870 тисяч гривень. 

Щороку з бюджету розвитку виділяються значні суми для капітальних ремонтів: реконструкцію дахів, заміну вікон і дверей, капітальні ремонти систем опалення, приміщень закладів освіти тощо. Так, у 2016 році  здійснено низку капітальних ремонтів у комунальних закладах освіти на 35 млн. 609 тисяч гривень, а у 2019 році ця сума зросла до 42 мільйонів. Лише за І півріччя 2020 року здійснено капітальних ремонтів на 29 мільйонів 227 тисяч гривень.  

Також кожного року для комунальних закладів освіти здійснюється придбання предметів першочергової необхідності: обладнання для харчоблоків і пралень, навчально-комп'ютерні комплекси, обладнання для спортивних майданчиків, залів і басейнів та інше. Від 1 млн. 97 тисяч гривень у 2016 році сума на такі придбання зросла у 2020 році до 5 мільйонів 400 тисяч гривень.

Загалом державна субвенція на загальну середню освіту надходить лише на фінансування заробітної плати педагогічних працівників шкіл, тому утримання закладів загальної середньої та позашкільної освіти – це відповідальність громад. За останні 5 років суттєво збільшили вартість утримання учнів у школах - від 9 тисяч 355 гривень у 2016 році до 16 тисяч 149 гривень у 2020 році, а в позашкіллі ця сума зросла від 1 433 гривень до 2 021 гривні. 

Усі заклади освіти міської комунальної власності підключено до мережі Інтернет, що  дозволяє використовувати в освітньому процесі сучасні електронні навчальні матеріали та сприятиме отриманню повноцінної освіти та підготовці молодого покоління.

Надзвичайно приємно, що заклади освіти є не лише активними учасниками програм Громадського бюджету, а й переможцями. Це БНВО «ЗОШ № 15-ДЮСОК», БЗШ № 5, БЗШ № 22, ЦПО «Соняшник», БСШ № 1 та інші.  Реалізація проєктів Громадського бюджету також розширила можливості надання освітніх послуг. 

Важливим критерієм розвитку системи освіти є доступність дошкільної освіти. І саме цей напрям інтенсивно розвивається в Білій Церкві. Так, щоб збільшити кількість місць у дитячих садочках у вересні 2016 року було здійснено реконструкцію приміщень школи № 13 на суму 1 мільйон 240 тисяч 946 гривень і відкрито дошкільне відділення на 3 групи, що забезпечило територіальну доступність дітей мікрорайону Заріччя до якісної дошкільної освіти. У 2018 році побудовано вхідну групу та альтанки для дошкільнят на суму 1 мільйон 430 тисяч гривень. 

17 серпня 2017 року відбулася довгоочікувана подія для жителів міста – відкриття нового закладу освіти на Таращанському масиві, збудованому за 36,198 млн. грн. (обласний бюджет – 21,910 млн. грн., міський бюджет – 14, 287 млн. грн.). Тепер у Білій Церкві є ще один комунальний навчально-виховний комплекс «Казка», у якому два підрозділи: дошкільний і школа І ступеня, котра працює за програмою науково-педагогічного проекту «Інтелект України». 

Наразі розробляється  проєктно-кошторисна документація на будівництво закладу на 220 місць у житловому мікрорайоні міста  Піщаний.

Заклади дошкільної освіти комунальної власності повністю утримуються за кошти міського бюджету (енергоносії, заробітна плата персоналу, ремонти, придбання, харчування тощо). У дитячих садочка середня вартість утримання вихованців також зазнала суттєво збільшення: від 11 тисяч 472 гривень у 2016 році до 23 тисяч 066 гривень у 2020 році. 

З 01 вересня 2018 року, відповідно до рішення виконавчого комітету,  для зручності батькам та економії їхнього часу зарахування до закладів дошкільної освіти відбувається шляхом заповнення форми електронної заяви на сайті закладу дошкільної освіти.

 

Комфортні умови і висококваліфіковані фахівці – ось альфа й омега сучасної школи. Отож, поки реформатори від центральної влади лише обіцяють низку стимулів для особистого й професійного зростання педагога, заохочення та мотивація педагогів – одні з пріоритетних завдань міської влади та депутатського корпусу Білої Церкви, які не просто задекларовані, а й реалізуються. 

Так, за визначні досягнення в професійній діяльності педагоги Білої Церкви відзначаються не лише грамотами й подяками, а й грошовими винагородами за перемоги у фахових конкурсах і підготовку учнів-призерів, до Дня знань, Дня вчителя та премією «За заслуги в галузі освіти». Незаперечним є факт збереження 20% доплати за престижність праці, яка в переважній більшості районів Київської області та й України не виплачувалася кілька років. Також щороку здійснюється 100% виплата оздоровчих педагогічним працівникам і 50 % – технічному персоналу всіх закладів освіти комунальної власності міста, закладається в бюджет освітньої галузі 57 стаття за сумлінну педагогічну працю. 

Начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик доповів з питання - освіта Білої Церкви: досягнення, перспективи та виклики сьогодення. Зокрема, поінформував про організацію освітнього процесу в дистанційному режимі в умовах карантину,  зупинився на проблемах, які виникли під час онлайн навчання і як знаходилися шляхи їх подолання; розповів про підсумки цьогорічного ЗНО та показники знань учнів міста; окреслив низку нових завдань на наступний навчальний рік щодо організації навчання перших класів,  розвитку дошкільної  та позашкільної освіти; зупинився на  питанні розвитку партнерства та розширення міжнародної співпраці освітніх установ; відмітив заходи щодо  профорієнтаційної роботи серед учнів,  розвитку запровадженої інклюзивної освітньої моделі, патріотичного виховання молоді тощо.  Юрій Петрик  розповів й про досягнення як педагогів, так й учнів у різних освітніх конкурсах та змаганнях. 

На завершення роботи конференції відбулася приємна частина нагороджень. За вагомі особисті заслуги, здобутки у професійній та громадській діяльності, високі моральні якості та у зв’язку з відзначенням Дня знань грамотами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради було нагороджено 10 освітян. Нагрудний знак «Відзнака міського голови»  Геннадій Дикий вручив 17 педагогам. 

Шістнадцятьом  корифеям освітянської ниви, які присвятили своє життя навчанню та вихованню дітей, а цьогоріч вийдуть на заслужений відпочинок, було вручено відзнаку «За відданість справі» та грошову винагороду від Білоцерківської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Традиційно конференція ухвалює рекомендації, які є ключовими завданнями для педагогічних колективів на новий навчальний рік. У цьому році рекомендації, які розробило управління освіти і науки було надіслано в заклади, а після їх обговорення та доопрацювання – буде затверджено. 

Вітаємо всіх працівників закладів освіти міста з початком нового навчального року, бажаємо невичерпної енергії, міцного здоров’я, рясних успіхів у освітянському процесі.

 

Переглядів: 176 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz