БЦ Профспілка освіти
Четвер, 18.04.2024, 22:49
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2012 » Травень » 21 » ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК: Новий Трудовий кодекс має враховувати інтереси людей праці
ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК: Новий Трудовий кодекс має враховувати інтереси людей праці
18:27
     Питанням забезпечення соціально-економічного захисту працюючої людини, ролі в цьому важливому процесі профспілок була присвячена зустріч заступника Голови Федерації профспілок України С.М.Кондрюка та Радника з правових питань Департаменту правового захисту ФПУ В.А.Позинич з представниками регіональних ЗМІ, яка відбулася 18 травня у Будинку профспілок.
     Заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк поінформував журналістів про нові ініціативи та заходи щодо вирішення актуальних соціально-економічних питань, що здійснила останнім часом Федерація профспілок України та її керівництво. «Важливим є те, що Федерація профспілок вперше за роки незалежності ініціювала початок роботи над підготовкою Генеральної угоди на новий термін не у звичайні терміни за три місяці до закінчення терміну діючій угоди, а вже зараз. Голова ФПУ Ю.М.Кулик під час переговорів з Віце-прем’єр-міністром – Міністром соціальної політики України С.Л.Тігіпком, Головою Федерації роботодавців України Д.В.Фірташем домовився не тільки про це, але й про те, що базова угода має базуватися на головному завданні – це конкурентоспроможність економіки, підприємства та працівника як основа для розширення зайнятості населення, що залишається дуже гострою проблемою».
     С.М.Кондрюк наголосив також на тому, що ця проблема вимагає негайного вирішення. «Мабуть не даремно американці головним чинником зростання чи падіння своєї економіки розглядають саме безробіття, - підкреслив він. – Це дуже впливовий чинник також і для української економіки. Вирішення цієї проблеми є вкрай важливим завданням, яке має вирішуватися Генеральною угодою. Зрозуміло, нам не потрібна зайнятість заради зайнятості. Нам потрібні реальні конкретні кроки у зростанні сумарної зайнятості та досягненню повної відповідальності нових робочих місць критеріям гідної праці».
     Заступник Голови ФПУ також повідомив, що профспілкам, уряду та роботодавцям вдалося дійти згоди щодо підписання Національної трьохсторонньої угоди про зайнятість населення в Україні. За аналог був взятий договір Міжнародної організації праці про робочі місця. «Якщо це вдасться зробити, я переконаний – ми змінимо ситуацію з детінізацією й декваліфікацією в Україні», - додав він. С.М.Кондрюк також торкнувся важливості пропозицій профспілок до нових законопроектів, які зараз широко обговорюються у суспільстві. Мова йде про Закон «Про зайнятість населення» та новий Трудовий кодекс.
     Про основні положення переваги та недоліки нового Трудового кодексу представникам ЗМІ розповіла Радник з правових питань В.А.Позинич. Вона наголосила, що робота над новим трудовим законодавством триває в Україні вже понад десять років. Зрозуміло, що діючий Кодекс законів про працю зараз не відповідає новим соціально-економічним реаліям, зокрема, це стосується змін у економіці, у структурі і формах зайнятості населення, оплаті і умовах праці, методах соціального захисту працівників тощо. «Незважаючи на супротив деяких роботодавців, шляхом переговорів та дискусій вдалося не тільки показати, що у сфері трудових відносин потрібні законодавчі зміни, але й переконати саме в їхній необхідності з урахуванням законних прав та інтересів людини праці», - підкреслила вона.
     Що ж є основною ідеєю нового кодексу? Це, насамперед, внесення більшої визначеності у трудові відносини з огляду на складність застосування раніше чинного законодавства та численні трудові спори, що породжувалися цією складністю.
     Дуже важливим, на думку профспілкового експерта, є те, що у новому законопроекті вдалося зберегти статус профспілок як активного учасника соціального діалогу, а також певним чином зміцнити позиції людини праці, а саме, запровадити обмеження для можливих зловживань у процесі експлуатації найманих працівників, зокрема щодо встановлення тривалості робочого часу, створення належних умов праці, необхідності офіційного оформлення трудових відносин тощо.
     У чому ж переваги нового ТК? Проектом забезпечується правове регулювання трудових відносин, створення необхідних правових умов для досягнення оптимального узгодження інтересів сторін. Передбачено заборону дискримінації у сфері праці, обов’язковість письмової форми трудового договору, визначено порядок встановлення кола працівників, серед яких визначаються ті, що мають переважне право залишитися на роботі, встановлюються правила щодо першочерговості виплати заробітної плати тощо. Але головним є те, що новим кодексом чітко регулюється робочий час. Це – 8-годинний робочий день, 40-годинний робочий тиждень.
     Ще одна цікава річ. Новий Трудовий кодекс передбачає унормування використання робочого часу працівника в межах місячної норми, гнучкість по окремим періодам, але сумарно не допускає перевищення норми місячного балансу робочого часу. Виключення дозволяються тільки зі згоди профспілок, з додаткової оплатою фактично відпрацьованого періоду. Працівник не може працювати надурочно за рік більш ніж 120 годин. Якщо раніше за порушення цієї норми роботодавець ніс адміністративну відповідальність, то по новому кодексу він буде за кожну годину понад норми платити втричі більше.
     Як зазначила В.А. Позинич, більшість розбіжностей законопроекту між профспілками та роботодавцями вже узгоджено. Але 12 дуже принципових для профспілок пунктів ще залишились не узгодженими. При цьому профспілки будуть послідовно відстоювати свою позицію. Це, зокрема, стосується питання звільнення працівників без згоди профспілок, державного нагляду і громадського контролю за дотриманням трудового законодавства тощо.

 
Переглядів: 535 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz