БЦ Профспілка освіти
Четвер, 28.03.2024, 12:53
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2012 » Вересень » 12 » Правовий лікбез: пенсії педагогів за вислугу років
Правовий лікбез: пенсії педагогів за вислугу років
13:08

Запровадження такого виду соціального забезпечення як пенсії за вислугу років головним чином пояснюється специфікою відповідної роботи, професії чи посади, які пов’язані з підвищеними фізичними і емоційними навантаженнями і тривале перебування на яких призводить до інтенсивного зношування людського організму, в наслідок чого працівник втрачає свою професійну працездатність до настання віку, необхідного для призначення пенсії за віком. Відповідно до ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5.11.1991 р. пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Статтею 55 названого Закону зокрема установлено, що право виходу на таку пенсію мають працівники освіти за наявності спеціального (а не педагогічного) стажу роботи не менш, як 25 років, незалежно від віку, за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку (підпункт «е»).

Такий Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4.11.1993 р. № 909 (із змінами і доповненнями). Названою постановою визначено, що пенсії за вислугу років працівникам освіти призначаються за наявності спеціального стажу роботи не менше, ніж 25 років.

Таким чином пенсії за вислугу років призначаються за наявності спеціального стажу роботи, тобто роботи на відповідних посадах, віднесених до Переліку.

З прийняттям Закону України від 8.07.2011 р. «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» збережено умови визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років.

Категорії осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, а також осіб, які мають право на пенсію за вислугу років, визначені статтями 13, 14 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» зміни до зазначених статей не вносились.

Натомість, внесені зміни до п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якими збережено діючі вимоги щодо стажу і віку для призначення пенсій за віком відповідним категоріям осіб.

З урахуванням зазначеного, вимоги щодо віку та стажу, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років, залишаються незмінними.

Так, зокрема, зберігається право на призначення пенсії при досягненні 50 років за жінками, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку і за матерями інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку.

Залишаються незмінними норми щодо призначення пенсії за вислугу років, незалежно від віку, працівникам закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, артистам і спортсменам.

Разом з тим надана можливість відстрочити призначення пенсії за вислугу років із відповідною компенсацією. Так, пунктом 71 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, за умови що вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1191 затверджено Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати.

Переглядів: 870 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz