БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 26.04.2024, 04:35
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2015 » Липень » 14 » ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ. Григорій Осовий: "Профспілки вимагають проведення реальної реформи зарплати, підвищення платоспроможності працюючої людини
ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ. Григорій Осовий: "Профспілки вимагають проведення реальної реформи зарплати, підвищення платоспроможності працюючої людини
11:08

В Україні має бути загальнодержавна програма створення робочих місць та забезпечення підвищення ефективності зайнятості населення. На цьому наголосив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ, член Української сторони Платформи громадянського суспільства (УС ПГС) Григорій Осовий під час прес-конференції на тему: «Рік Угоди про асоціацію: погляд Громадської платформи Україна - ЄС», яка відбулась 10 липня в Інформаційної агенції «Укрінформ».

У заході також взяли участь Олександр Сушко - співголова ПГС Україна - ЄС, координатор робочої групи «Політичний діалог Україна - ЄС, зовнішня та безпекова політика», науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, члени УС ПГС: Вероніка Мовчан - координатор робочої групи «Тарифне регулювання, перехідні періоди, вилучення, режим торгівлі з третіми країнами», науковий директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Тетяна Тимошенко - координатор робочої групи «Торгівля послугами (включно з захистом споживачів), рух капіталів, заснування та діяльність компаній», голова ради Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму, Зоряна Міщук - координатор робочої групи «Навколишнє природне середовище», виконавчий директор ВЕГО «МАМА-86», Михайло Волинець - голова Конфедерації вільних профспілок України.

Григорій Осовий у своєму виступі і відповідях на запитання представників ЗМІ зазначив, що у зв’язку з реалізацією Угоди про асоціацію громадські організації України мають великий шанс та можливість виконувати одну з основних своїх функцій – забезпечувати підконтрольність, підзвітність влади суспільству. В аспекті реалізації Угоди як раз і створена така платформа, яка зараз презентує понад 170 громадських організацій. Це дуже потужний ресурс.

Як підкреслив профспілковий лідер, Федерація профспілок України на засіданні Ради ФПУ підтримала курс України на євроінтеграцію, «тому що ми бачимо можливості будувати в країні демократію, соціальну справедливість, відповідальність і право громадянина на реалізацію своїх можливостей як особистості». Він акцентував на тому, що профспілки, які входять в українську частину Громадської платформи УкраїнаЄС,  зосереджують свою увагу, перш за все, на 21 розділі Угоди, яка називається «Співробітництво в галузі зайнятості, соціальної політики та рівних можливостей». «Наші оцінки в цій частини, на жаль, поки що не додають оптимізму, але разом з цим, якщо ми не займемось цими актуальними проблемами, це буде дійсно створювати загрозу незалежності і державності нашої країни», - сказав Григорій Осовий.

Голова ФПУ назвав найбільш актуальні, важливі та болючі проблеми, які зараз турбують профспілки, головна функція та обов’язок яких – забезпечувати соціально-економічний захист працівників. Перша проблема– зайнятість населення. У відповідному розділі Угоди записано: держава буде стимулювати підвищенню зайнятості, створення та збереження робочих місці. За рік Україна не створила нових робочих місць, більш того, не зберегла багато існуючих. В минулому році втрачено 1, 8 млн. робочих місць. На 43 млн. населення сьогодні працюють лише 8 млн. працівників. При тому, що у нас 12,5 млн. пенсіонерів, а тих, хто зайнятий економічною діяльністю і платить єдиний соціальний внесок, менше. Такого співвідношення не має жодна країна світу.

Що у зв’яжу з цим пропонують профспілки? Як зазначив Григорій Осовий, має бутизагальнодержавна програма створення робочих місць та забезпечення підвищення ефективностізайнятості населення. Це стосується і вимушених переселенців з зони АТО. Замість розроблення програми працевлаштування цих осіб, як це було прописано Указом Президента України ще в листопаді 2014 року, більш ніж за півроку Уряд розродився лише на Основні напрямки забезпечення зайнятості без визначення чітких завдань в розрізі секторів економіки, територій, фінансового забезпечення.

Ще одне важливе питання, яке міститься у 21 розділі Угоди, - підвищення рівня заробітної плати. Досить сказати, що по рівню мінімальної зарплати зараз Україна займає в Європі саме останнє місце, «перегнав» навіть Молдову. До того ж, ця основна державна соціальна гарантія є замороженою з 2014 року. При інфляції з грудня 2012 року по травень цього року 177 відсотків мінімальна зарплата ні на копійку не підвищена. При цьому рівень бідності зріс за останній рік в 1,5 рази. Вона все більш поширюється серед працюючих.

Що пропонують профспілки? Перш за все, проведення реальної реформи зарплати, докорінних змін розподілу на базі валового національного продукту, підвищення платоспроможності працюючої людини. А для цього потрібно підвищувати зарплати, як це робили європейські країни.

Співголова ПГС Україна – ЄС Олександр Сушко проінформував про мету створення Платформи, її діяльності та перспективах. Члени ПГС розповіли про те, як здійснюється діяльність Української сторони Платформи громадянського суспільства по їх напрямам.

Григорій Осовий, інші учасники прес-конференції відповіли на запитання представників ЗМІ.

Повну відеоверсію прес-конференції можна подивитись тут: https://www.youtube.com/watch?v=vKwTlzd09nw

 

 

За матеріалами прес-центру ФПУ

 

Переглядів: 371 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz