П`ятниця, 19.04.2024, 15:08

Головна » 2011 » Квітень » 19 » Проблеми бюджетників потребують вирішення
Проблеми бюджетників потребують вирішення
     18 квітня у Будинку спілок під головуванням В.Г.Хара – Голови ФПУ - відбулося розширене засідання п’яти Всеукраїнських профспілок бюджетної сфери, у якому взяли участь високопосадовці з Адміністрації Президента України, Кабінету міністрів України, Національної служби посередництва і примирення, Головного управління державної служби Україна та ін.
     У ході дискусії зазначалося, що Президії центральних комітетів профспілок працівників освіти і науки, охорони здоров’я, культури, державних установ і Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України у проекті спільної постанови наголошують на загостренні соціально-економічних проблем працівників бюджетної сфери, спричинених подальшим їх зубожінням. Ігнорування норм чинного законодавства в бюджетних галузях щодо оплати праці й надалі поглиблює розрив у заробітній платі працівників бюджетної та виробничої сфер. Рівень середніх посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних, науково-педагогічних, наукових, медичних, фармацевтичних працівників, як і багато років поспіль, не сягає навіть половини від гарантованих ст. 57 Закону України «Про освіту» та ст. 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я. Визначення розміру посадових окладів за розрядами Єдиної тарифної сітки здійснюється в порушення норм статті 96 КЗпП України, статей 6 та 9 Закону України «Про оплату праці» на підставі встановленої Кабінетом Міністрів України фіксованої величини без врахування законодавчо затвердженої мінімальної заробітної плати, що спричиняє штучне стримування зростання заробітку бюджетників, не забезпечує їх соціального захисту в умовах невпинного підвищення цін і тарифів.
     Застосування зазначених умов оплати праці спричинило, для прикладу, втрату заробітку кожним педагогічним працівником за 2010 рік в середньому біля 16 тисяч гривень, за січень - березень 2011 року – біля 1400 гривень щомісяця. Лікар недоотримав за минулий рік майже 18 тисяч грн. та щомісяця цього року втрачає по півтори тисячі. Соціальний робітник та соціальний працівник у 2010 році втратили по 4800 та 6600 гривень відповідно. Працівник культури за 2010 рік в середньому втратив понад 8080 гривень.
     Присутніми наголошувалося на тому, що рівень оплати праці працівників органів виконавчої влади також не забезпечує їхні нагальні життєві потреби. Здійснювана адміністративна реформа в Україні, яка передбачає скорочення майже на половину чисельності державних службовців, не супроводжується відповідним реформуванням оплати праці, яке б враховувало збільшення обсягів роботи з передбаченням додаткових видатків на цю мету в обсягах не менше 45 відсотків.
     Втім, Урядом не вжито заходів для поетапного підвищення, починаючи з 2011 року, розмірів оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників та приведення їх у відповідність до вимог ст.57 закону «Про освіту», що передбачено Указом Президента України «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні». Викликає занепокоєння профспілок тенденція щодо прийняття нормативно-правових актів, в тому числі поданих за законодавчою ініціативою Президента України, без попереднього проведення соціального діалогу.
     На засіданні ухвалено спільну заяву від Всеукраїнських профспілок бюджетної сфери, в якій зокрема йдеться про те, що Кабінет Міністрів України демонструє небажання вести конструктивний і результативний діалог по злободенним проблемам, які в бюджетній сфері вже досягли свого критичного максимуму.
     Такі дії породжують недовіру працівників до представників влади, сіють розчарування, невдоволення та свідчать про низьку ефективність соціального діалогу в Україні. Учасники наради вирішили звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з приводу невідкладного забезпечення зменшення починаючи з 1 квітня 2011 року грошового розриву між посадовим окладом працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та законодавчо встановленою мінімальною заробітною платою із внесенням відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік».
     Працівники освіти, науки, охорони здоров’я, культури, державних установ, соціальної сфери вимагатимуть від Кабінету Міністрів України неухильного виконання зобов’язань за п. 2.22.1 Генеральної угоди на 2010 - 2012 роки щодо підвищення заробітної плати у бюджетній сфері, у тому числі для державних службовців, наближення в 2011 році середньорічного посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду Єдиної тарифної сітки до середньорічної мінімальної заробітної плати.
     Вирішено звернутися до до Голови Федерації профспілок України, голів Всеукраїнських профспілок - членських організацій Федерації профспілок України про солідарну підтримку дій профспілок бюджетної сфери з відстоювання трудових прав працівників.
     У зверненні до Президента України наголошується на тому, що у разі невиконання своїх вимог профспілки працівників бюджетної сфери висловили готовність відстоювати соціальну справедливість і домагатися дотримання чинного законодавства шляхом участі членів профспілок у масових акціях протесту.

Управління інформаційної роботи ФПУ
Переглядів: 628 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |