БЦ Профспілка освіти
Вівторок, 16.04.2024, 20:49
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2010 » Червень » 9 » ПРОФСПІЛКОВА СОЛІДАРНІСТЬ – РУШІЙНА СИЛА ПРОГРЕСУ
ПРОФСПІЛКОВА СОЛІДАРНІСТЬ – РУШІЙНА СИЛА ПРОГРЕСУ
17:56

 
    2-4 червня відбувся з’їзд Загальної федерації праці Бельгії у роботі якого брав участь заступник Голови ФПУ
С.М. Кондрюк. Коментуючи підсумки роботи форуму Сергій Михайлович, зокрема зазначив:
- На з’їзді було чітко визначено роль профспілки як складової громадянського суспільства у вирішенні актуальних проблем сьогодення, подолання наслідків фінансово-економічної кризи.
    Бельгійські профспілки чітко визначили свою позицію: відповідальність за виникнення світової кризи та за її наслідки мають нести не працівники, а міжнародні фінансові інституції, які до цього причетні. На переконання більшості делегатів з’їзду, саме МВФ має нести публічну, юридичну та економічну відповідальність за нерозумну фінансову політику в Європі і у світі.
    Окремо було розглянуто наслідки конфлікту, який виник у секторі Газа. Бельгійські профспілки зайняли позицію неприпустимості будь-яких обмежень прав громадян, і засудили дії ізраїльських військових, які вчинили напад на мирний конвой, унаслідок чого загинули люди.
    Найбільш актуальним для розвитку профспілкового руху в об’єднаній Європі визначено питання солідарності профспілок. На з’їзді було заявлено про підтримку вимог трудящих Греції щодо неприпустимості будь-яких звужень трудових прав працівників, активних спроб бізнесу та влади перекласти фінансову відповідальність за власні прорахунки на трудящих, які своєю працею чесно заробляють на життя. Бельгійські профспілки підтримували своїх грецьких колег, беручі участь в акціях протесту, що проходили нещодавно в Греції. Під час протестних акцій, які відбувалися у Бельгії, бельгійські профспілки також отримали підтримку з боку представників профспілок інших країн і їх лідерів. Тому профспілкову солідарність було названо «рушійною силою прогресу».
    Під час проведення з’їзду порушувалося ще одне достатньо важливе для профспілкового руху питання – це проблема ідеологізації профспілкової діяльності. У виступах зазначалося, що профспілки, захищаючи законні права та інтереси трудящих мають бути готовими до серйозних конфліктів з роботодавцями. З’їзд ухвалив низку резолюцій, що, навіть, своїми назвами свідчать з одного боку про напругу у суспільстві, з іншого – про необхідність впровадження більш жорстких засад у роботі профспілок. Вибудувана десятиліттями, а то й століттями, модель діяльності профспілок опинилася сьогодні під загрозою. Профспілкові об’єднання як інституції громадянського суспільства мають встати на захист цієї моделі. І заробітна плата працівників має стати синонім стабільності, надзвичайною рушійною силою економіки, вирішення багатьох соціально-економічних проблем.
    Тому висновок, який я особисто зробив після роботи в Бельгії, полягає у тому, що українські профспілки сьогодні знаходяться перед історичним вибором: або ми кардинально підвищуємо коефіцієнт корисної дії соціального діалогу, забезпечуючи його ефективними механізмами, або у профспілках зростатимуть радикальні настрої, і такий досвід у світі є. Це, зокрема, досвід США, Греції, Польщі тощо. Як це проходитиме в Україні? Залежить від нас.
 
 Медіа-центр ФПУ
 
 
Переглядів: 619 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz