БЦ Профспілка освіти
Субота, 20.04.2024, 13:07
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2010 » Березень » 31 » Реформу освіти замовляє суспільство
Реформу освіти замовляє суспільство
12:17
   Удосконалення системи вступу до вищих навчальних закладів розглядалося на черговому засіданні Спілки ректорів за участю представ­ників уряду, Адміністрації Президента, профільного комітету Верховної Ради і сту­дентських організацій. Пре­зидент Спілки ректорів ВНЗ Леонід Губерський зазначив, що це засідання започатковує нову форму роботи з влад­ними структурами, в основі якої — співпраця, відвертість і довіра.
    Віце-прем'єр-міністр Воло­димир Семиноженко, висту­паючи перед присутніми, під­креслив, що уряд не йтиме шляхом руйнації, а зберіга­тиме кращі надбання і твори­тиме нові. Віце-прем'єр наголосив на необхідності пере­будови відносин між владою та суспільством.«Реформу освіти задає суспільство, а влада - менеджер і контро­лер її виконання», — підкрес­лив він.
    Головна мета модернізації освіти, наголосив Володимир Семиноженко, - підго­товка якісних кадрів для но­вої економіки України, за якої освіченість стане голов­ним критерієм успішності.
     Віце-прем'єр-міністр з три­вогою говорив про те, що, за результатами оцінок міжна­родних експертів, рівень ос­віти в Україні погіршується. Ситуацію слід переломити.
    Володимир Семиноженко повідомив, що на адресу уряду надходять численні пропозиції щодо поліпшення організації та змісту освіти. Зокрема, як вдосконалити зовнішнє незалежне оціню­вання. Держава при органі­зації освітнього простору ви­ходитиме не з інтересів того чи того навчального закладу, а з потреб економіки.
    Завдання ставиться так, щоб через десять років Укра­їна ввійшла до десятки про­відних держав світу. Це ма­ють забезпечувати в тому числі й випускники вищих навчальних закладів.
    Цьогорічним особливос­тям вступної кампанії присвятив свій виступ міністр ос­віти і науки Дмитро Табачник. Він позитивно оцінив впровадження зовнішнього незалежного тестування, але зазначив, що крім «плюсів» є й «мінуси». Зокрема школа і вищі навчальні заклади від­лучаються від процесу вступу до університетів. Тому проце­дура відбору майбутніх сту­дентів включатиме три складові: результати ЗНО, серед­ній бал шкільного атестата, перерахований за 200-баль-ною шкалою, оцінку універ­ситету, яка не обов'язково пе­редбачатиме іспит - можли­ва співбесіда, тестування на професійну придатність то­що. На думку міністра, такий підхід підвищить вмотивова­ність вивчення шкільних предметів, сприятиме підне­сенню авторитету шкільного вчителя. Планується також відновити систему довишівської підготовки. Всі ці нова­ції — перспектива наступного року, нинішнього рекомендовано обмежитись «незнач­ною модернізацією».
    Цьогорічні абітурієнти змо­жуть подавати до приймаль­них комісій сертифікати ЗНО, видані в 2008 і 2009 роках. За бажання, вони мають право пройти тестування повторно. Передбачено, що абітурієнт може подавати документи не більш ніж у п'ять навчальних закладів, і не більш як на три спеціальності.
    Вищим навчальним закла­дам надано право допускати до участі в конкурсі абітурієн­тів, які набрали з непрофіль­них дисциплін менше 124 ба­лів за умови, що тест із про­фільного предмета складено на 180 і більше балів. Хто от­римав атестат про повну се­редню освіту до 2008 року, має можливість взяти участь у конкурсі за оцінками про­фільних предметів або ЗНО. Атестуватися можна з тієї мо­ви, яка є в атестаті про серед­ню освіту. Тести буде перек­ладено мовами нацменшин.
    Дмитро Табачник також повідомив, що вдосконалю­ється система державного за­мовлення на підготовку спе­ціалістів. Нині в міністерстві вивчають ліцензії навчаль­ним закладам, які там не розглядали в 2008-2009 роках.
 
 
«Урядовий кур’єр»
27 березня 2010 р.
 
Переглядів: 520 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz