П`ятниця, 26.04.2024, 02:50

Головна » 2010 » Листопад » 29 » Розширено перелік виплат, з яких не збирається єдиний соціальний внесок
Розширено перелік виплат, з яких не збирається єдиний соціальний внесок

На розгляд останнього засідання Кабінету Міністрів України було внесено низку законопроектів з урахуванням пропозицій Федерації профспілок України і Спільного представницького органу профспілок, що стосуються пенсійного забезпечення і соціального страхування. Зокрема, проект постанови «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, і на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Коментує заступник Голови ФПУ Григорій Осовий.
     - Закон України «Про єдиний соціальний внесок» потребує певної модернізації нормативно-правової бази, прийнятої у попередні роки. Такою модернізацією є схвалений на останньому засіданні Кабінету Міністрів проект вищезгаданої постанови «Про затвердження переліку…».
     Це надзвичайно важлива постанова, оскільки розширює перелік виплат для працівників, з яких не повинний збиратися єдиний соціальний внесок. Як відомо, певні соціальні виплати гарантуються державою, однак, є чимало таких, що регулюються виключно через механізм колективних договорів на підприємстві, що вигідно роботодавцю і працівникові. Оновлений перелік більш розширений від переліку попереднього періоду, - усього 29 видів виплат, на які не нараховується єдиний соціальний внесок. У значній частині цього переліку вказується, що виплати здійснюються у відповідності до укладених колективних договорів. Це підвищує мотиваційний характер колективних договорів і зацікавленість роботодавців і профспілок у тому, аби такі положення знаходили відображення у колективних договорах.
     До переліку увійшла, зокрема, одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію згідно із законодавством та колективними договорами (включаючи грошову допомогу державним службовцям та науковим (науково-педагогічним) працівникам). Щодо державних службовців, передбачено відповідне положення у розмірі десятимісячного середнього заробітку. А щодо інших працівників, такого стандарту немає. Сума коштів, яку вони можуть отримати, коли вперше виходять на пенсію, визначається виключно колективним договором, як й інші виплати, які здійснює роботодавець, і на які не буде нараховуватися єдиний соціальний внесок.
     Зокрема, це: навчання працівників і членів їхніх сімей, пов’язане з виробничою необхідністю; відшкодування під час розрахунку при звільненні; витрати на відрядження для молодих спеціалістів, подарунки до свят, квитки на святкові заходи для дітей працівників, виплати на навчання у вищих навчальних закладах для працівників в установах підвищення кваліфікації, стипендії слухачам підготовчих відділень тощо.
     У переліку передбачено звільнення від єдиного соціального податку виплати на благоустрій садівничих товариств, будівництво шляхів, енерговодопостачання. За радянських часів підприємство завжди надавало садово-городнім кооперативам значну допомогу, на жаль, цю добру традицію знищено за роки незалежності.
     До переліку увійшла і вартість житла, переданого у власність працівникам. Свого часу, коли було збудовано будинок для працівників атомної енергетики, квартири передавалися у власність АЕС, нам довелося разом з Атомпрофспілкою лобіювати прийняття спеціальної постанови Кабінету Міністрів, аби на працівників-атомників не нараховували відповідні податки, що практично нівелювало би виділені підприємством кошти.

Медіа-центр ФПУ
Переглядів: 1074 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |