БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 29.03.2024, 13:44
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2017 » Березень » 17 » Що варто знати про безпеку в Інтернеті: дискусія
Що варто знати про безпеку в Інтернеті: дискусія
17:13

   В українському сегменті мережі Фейсбук зареєстровано понад 6 мільйонів користувачів, аудиторія ВКонтакте в Україні нараховує приблизно 22 мільйони користувачів, значна частина яких – підлітки та молодь.

   Соціальні мережі сьогодні стали майданчиком для публічних дискусій, однак користувачі, перш за все, щоденно публікують особисту інформацію про себе та своїх рідних, рідко замислюючись щодо викликів приватності в онлайні.

   У світі глобальної прозорості витік будь-якої приватної інформації є потенційним ризиком для кожної людини, адже надалі вона не контролює її, про що постійно ведуться дискусії на Заході.

   Україна проходить складний шлях гібридної війни з іноземним агресором й українські громадяни, навіть за сотні кілометрів від лінії фронту, є в зоні «бойових дій кібер-простору». Інформаційні та кібер-атаки націлені як на державні інституції, так і на публічних осіб, включно з політиками, правозахисниками, журналістами, громадськими активістами та лідерами думок.

Однак, пересічні громадяни також можуть потрапити під атаку злочинців в онлайні – крадіжки паролів, нелегальний доступ до банківських карток, відстеження місцезнаходження є найбільш поширеними ризиками цифрової епохи. І українські користувачі Інтернету повинні тверезо оцінювати ці загрози в часи військового конфлікту й навчитися протидіяти їм.

Часто необережна поведінка користувачів підсилює згадані вище ризики. Адже мільйони українців користуються соціальними мережами, не проблематизуючи питання приватності в Інтернеті.

Днями в інформаційній агенції «Укрінформ» відбулася відкрита дискусія «Що суспільству варто знати про безпеку в Інтернеті? Як уберегти наших близьких?», де були підняті гострі питання безпеки в Мережі дітей та дорослих. Інтерньюз-Україна залучили до заходу експертів у сфері соціальних мереж, цифрової безпеки, права та психології, журналістів.

«Якщо ви є активним користувачем у ВКонтакте чи Фейсбук, є великі шанси, що ви щодня розкриваєте деталі свого приватного життя, які легко відстежити в соцмережах. А фотографії дітей та їхнє право на приватність – тема, що недостатньо обговорюється в Україні», – стверджує Віталій Мороз, керівник програм нових медіа «Інтерньюз-Україна».

Він закликав користувачів соцмереж звернути увагу на приватність та обмеження перегляду тієї чи іншої інформації в мережі задля уникнення ризиків для себе та членів своєї родини.

У свою чергу, психолог приватної практики Лариса Волошина радить контролювати спілкування дитини в Інтернеті, але не забувати про особистий простір. Батьки повинні подбати про безпеку власних дітей в Інтернет-мережі, щоб протидіяти маніпуляціям з боку шахраїв.

«В Україні мало досліджень стосовно Інтернет безпеки дітей. Ми маємо розуміти, що дитина буде жити в Інтернеті, і буде використовувати Інтернет для того, щоб дорослішати. І батьки мають не просто контролювати своїх дітей, а бути для них товаришем, другом. Коли ми говоримо про дитину в Інтернеті, батьки мають контролювати, але не диктувати, відстежувати, захищати, але не повчати, бо інакше дитина просто відсторониться», – сказала психолог.

Лариса Волошина також наголосила на тому, що батьки в першу чергу повинні забезпечити безпеку дітей в Інтернет-мережі.

«З точки зору психології, будь-яка дитина, в кризовий період чекає від батьків захисту. Тому з дитиною потрібно розмовляти і пояснювати, яку велику небезпеку становить спілкування з незнайомими людьми. Варто стежити, щоб всі друзі, які є в онлайн мережі у дитини, були йому знайомі особисто. Потрібно говорити про те, наскільки небезпечним є виходити на контакт із тим, з ким ти познайомився в мережі», – зауважила вона.

Експерти також підняти питання «права на забуття», яке впроваджене в ЄС – можливості користувачів вимагати від технологічних компаній вилучити з індексації згадки про себе в онлайні. У найближчі роки Україна може впровадити це право на законодавчому рівні.

Підбиваючи підсумки експерти підкреслили, що підвищення обізнаності громадян про умови і правила перебування у соцмережах, небезпеки, що можуть призвести до порушення їхніх прав та свобод, а також про втручання у особисте життя користувачів – необхідна складова свідомого поводження у соцмережах.

Учасники дискусії закликали користувачів соціальних мереж звернути увагу на цифрові сліди, які вони залишають в Інтернеті, відбір онлайн-друзів для себе й своїх дітей та контроль за коштами через онлайн-сервіси задля уникнення ризиків для себе та членів своєї родини.

 

Довідково

Учасники дискусії: Віталій Мороз – експерт із цифрової комунікації, керівник програм нових медіа «Інтерньюз-Україна»; Павло Моісеєв – директор з правових питань «Інтерньюз-Україна»; Лариса Волошина – психолог приватної практики; Максим Луночкін – експерт із цифрової безпеки.

Захід відбувся в рамках проекту «Інтернет-свобода в Україні: підтримуючи засади свободи слова та безпеки в часи конфлікту» (за підтримки програми МАТРА від уряду Нідерландів, що реалізується «Інтерньюз-Україна»)

 

Інна Михальченко,

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Переглядів: 438 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz