БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 29.03.2024, 00:48
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2011 » Березень » 28 » VI З'їзд Федерації Профспілок України
VI З'їзд Федерації Профспілок України
13:37
 
     У Міжнародному центрі культури та мистецтв – Жовтневому палаці розпочав роботу VI З’їзд Федерації професійних спілок України. З’їзд відбуватиметься в два дні 23-24 березня. У його форумі візьмуть участь майже 700 делегатів від всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань, які входять до складу ФПУ, представники міжнародних профцентрів і організацій.
     З трибуни З’їзду пролунають виступи керівників держави. Делегатами З’їзду передбачається розглянути низку актуальних питань розвитку профспілкового руху, зокрема, ухвалити програмні резолюції щодо гідної праці й продуктивної зайнятості в Україні, гарантування трудових прав, створення умов для захисту соціально-економічних інтересів працюючих. З’їзд має обрати Голову ФПУ.
 
 
     Василь Хара
     Голова ФПУ
    У своїй доповіді лідер українських профспілок порушив широкий пласт невирішених на сьогодні державою проблем, пов’язаних з життям та трудовою діяльності людини праці, та окреслив можливі шляхи їх вирішення.
     В.Хара, зокрема, зазначив, що темою соціального діалогу мають стати такі стратегічні питання як розвиток трудового потенціалу, регулювання ринку праці, цінова політика, реформа заробітної плати, безпека праці та соціальний захист.
    Сьогодні відбуваються радикальні зміни структури світової економіки, у конкурентній боротьбі перемагають ті країни і компанії, які максимально інвестують у людський капітал і забезпечують стандарти гідної праці для працівників.
    Головне гальмо соціальних і економічних реформ – це тотальна бідність населення. На жаль, поставлене Президентом України завдання про негайну розробку Програми подолання бідності Міністерством праці безсоромно провалене. Адже саме на подолання бідності мають бути спрямовані необхідні зміни в системі зарплати, соціального страхування, пенсійного забезпечення. Вирішення цих питань затягується органами виконавчої влади, а ініціативи профспілок відверто ігноруються.
    Завершуючи свій виступ він наголосив, що попереду – п’ять років напруженої творчої роботи, яка повинна згуртувати лави ФПУ, привести до розуміння і підтримки наших цілей усім українським суспільством.
 
 
     Перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова привітала присутніх від імені Президента України
     У своєму виступі І. Акімова, зокрема зазначила, що Держава зацікавлена в сильних соціальних партнерах. «Профспілкам необхідно відновити довіру людей, а для цього – багато працювати. Насамперед, треба активізувати роботу безпосередньо у трудових колективах і первинних організаціях».
      Вона підтримала вимогу Голови ФПУ Хара В.Г. щодо недопустимості втручання у діяльність профспілок керівників міністерств і відомств держави. А також зазначила, що сьогодні дуже відповідальний період масштабного реформування у рамках реалізації президентської програми економічних реформ. Для Уряду було і залишається важливим питанням – збільшення оплати праці найманих працівників. Минулого року суттєво підвищено соціальні стандарти та на 18 % збільшено фонд оплати праці. Реальний приріст заробітної плати становив більш як 10 %. Намітилася позитивна тенденція щодо зменшення заборгованості з заробітної плати. «Але треба і надалі рішуче боротися з цим ганебним явищем. На цьому Президент робить особливий наголос.
 
     Ася Горшкова
     Голова Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України
     «Я остановлюсь на проблемах, которые беспокоят членов нашего профсоюза. С 2009 года по май 2010 заработная плата бюджетников не повышалась и была заморожена. И только с мая 2010 года началось поэтапное и небольшое повышение.
     Мы надеялись, что Госбюджет 2011 года, учитывая наш многомесячный переговорный процесс с представителями власти, принесет решения наших проблем. Но, увы, Бюджет был принят с нарушение положений Генерального соглашения и соответствующего Указа Президента.
     Сейчас существует разрыв между 1-м тарифным разрядом и минимальной заработной платой, не выполняется ст. 57 Закона Украины «Об образовании». Это заставило наших учителей выйти на акции протеста, которые 21 марта прошли в регионах и 22 марта в Киеве. Мы выходили на улицы чтобы показать, что мы имеем право на достойный труд и заработную плату, и наша главная задача – не митинговать, а учить детей.
     Однако, я верю, что вместе мы едины и сможем решить все проблемы».
 
     У своєму виступі перед делегатами VI з’їзду ФПУ, що проходить у Києві, М.Азаров підтримав проведення більш ефективного соціального діалогу. Він наголосив на необхідності масштабних перетворень в економіці, яку в Україні було сформовано у 50-60-ті роки, необхідність проведення модернізації виробництв, які сьогодні неможливо провести за умови величезного дефіциту Держбюджету.
     Микола Азаров повідомив, що 88 млрд. боргів залишилося від попередньої влади, «минулого року кожна друга гривня Держбюджету була борговою, тому перше завдання діючого Уряду є скорочення бюджетного дефіциту. Наступне завдання – оновлення та модернізація виробництв». Цим прем’єр пояснив зміну умов оподаткування для підприємств, зменшення податку за умови спрямування частини коштів на модернізацію. «Ми свідомо пішли на скорочення таких надходжень до бюджету», - зазначив глава Уряду.
     Серед першочергових завдань Кабінету міністрів Микола Азаров назвав «підвищення внутрішнього попиту, збільшення обсягів будівництва, які за останні роки впали на 70 відсотків».
     Однією з основних причин ненадходження коштів до Держбюджету і проблем дефіциту надходжень до Пенсійного фонду є тіньова зайнятість. Водночас він зауважив: «там, де є сильна профспілка, там менше «тіні».
     Окремо у своєму виступі Микола Азаров зупинився на питаннях проведення пенсійної реформи. Прем’єр-міністр пояснив, що урядові пропозиції «зав’язані з МВФ». Залежність від Фонду була більшою 2010 року з огляду на величезний дефіцит Пенсійного фонду, наприклад, у березні минулого року доходи його становили 6 млрд. гривень, борги – 8 млрд. «Сьогодні ситуація змінилася, ми можемо дозволити собі вести перемовини з МВФ, а то і відмовитися від кредиту, хоча Україні це буде дуже невигідним». Пенсійну реформу, сказав М. Азаров, поки що відкладено, з огляду на те, що Уряд хоче отримати підтримку cуспільства.
Переглядів: 791 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz