БЦ Профспілка освіти
Вівторок, 23.04.2024, 23:10
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2009 » Вересень » 16 » Відбулося засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради
Відбулося засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради
11:23

 

14 вересня у Києві відбулося засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради за участі Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В., на якому розглядалося питання «Про основні показники проекту Державного бюджету України на 2010 рік».

Національна тристороння соціально-економічна рада підвела підсумки багатомісячного марафону консультацій, драматичних переговорів та гострих дискусій сторін соціального діалогу. На засіданні сторони констатували ряд позитивних зрушень, яких вдалося досягти в процесі формування Держбюджету-2010 до його подання у парламент.

І тим не менше, профспілки залишилися не задоволені реалізацією своїх пропозицій.

Перше, це стосовно об’єктивного визначеного розміру прожиткового мінімуму. Застосування другий рік поспіль заниженого показника прожиткового мінімуму дезорієнтує суспільство, демотивує роботодавців щодо встановлення відповідної гарантії оплати праці і спотворює реальну картину щодо рівня та масштабів бідності в Україні. Цього обману суспільства допустити не можна.

Друге, це принципова позиція щодо встановлення розміру мінімальної заробітної на 2010 рік як державної соціальної гарантії. Законодавство дає чітку відповідь, що цей розмір повинен відповідати величині прожиткового мінімуму (960 грн.). Проте, враховуючі фінансово-економічну кризу, профспілки можуть піти на компроміс, щоб цей розмір був принаймні не нижче, ніж межа бідності (778 грн.), а ніяк не 681 грн., як пропонує уряд. Але при цьому, державі паралельно потрібно застосувати механізм стримування зростання цін на життєвоважливі товари та послуги.

Якщо цього не відбудеться, то фактично це означатиме, що в нашій країні людина за повну норму робочого часу не зможе подолати навіть межі бідності. Про яку соціальну державу взагалі може йти мова?

Це той компроміс на який ще можуть піти профспілки.

Третє, це оплата працівників бюджетної сфери, що досить гостро дискутувалося.

Однак, враховуючи, що Уряд вже на останньому етапі опрацювання проекту бюджету певним чином пішов на зустріч профспілковим вимогам і провів коригування окремих показників. Проект Державного бюджету на 2010 рік також передбачає підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери. За словами Прем’єр-міністра, в середньому по країні на 20% (проти 9,6,% які пропонувалось раніше) буде збільшено зарплату вчителям, медикам, працівникам бібліотек, сельських та селищних клубів, встановлено доплату за вислугу років медичним працівникам, запроваджено додаткові преміальні виплати вчителям у розмірі 15%.

Судячи з того, що присутні на засіданні керівники профспілок бюджетної сфери не висловили  будь-яких  заперечень чи пропозицій щодо розміру запропонованого підвищення, можна зробити висновок, що вони  позитивно сприйняли ці новації Держбюджету на наступний рік.

Як певний позитив слід відзначити, що Уряд прийняв  пропозицію  профспілок щоквартально здійснювати аналіз виконання Держбюджету і, у разі перевищення доходної частини над прогнозованими показниками, приймати рішення про підвищення соціальних стандартів і соціальних гарантій.

За пропозицією представників ФПУ Національна рада звернеться до Кабінету Міністрів України, щоб Уряд підготував і надав сторонам соціального діалогу перспективи зростання державних соціальних стандартів і гарантій у 2011 році та наступні роки в контексті прогнозу розвитку економіки, що створить незворотність руху вперед у забезпеченні соціально-економічного захисту людей.

Нажаль, як стало відомо, в профспілковій стороні не було одностайності та єдності. Під час засідання лідер Національної конфедерації профспілок України Петриченко П.М. та представники Конфедерації вільних профспілок України підтримали пропозиції Уряду і роботодавців щодо таких занижених розмірів мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму, вважаючи що при цьому будуть збережені робочі місця. Фактично, ці профспілки погодилися, що мінімальну заробітну плату буде встановлено нижче за межу бідності, тобто фактично в злиднях.

Цікаво, як вони це пояснять у трудових колективах і членам своїх профспілок.

Медіа-центр ФПУ

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 624 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz