БЦ Профспілка освіти
Субота, 20.04.2024, 02:30
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2016 » Жовтень » 26 » Засідання ради
Засідання ради
16:22

         Відбулось засідання ради Білоцерківської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України  з порядком денним:

     1. Звіт про роботу міської організації Профспілки за період з 19 жовтня 2015 року по 19 жовтня 2016 року.

Чепурченко Валентин Павлович – голова ради

      2. Про фінансування галузі освіти за 2016 рік та прогнози бюджету галузі освіти міста на 2017 рік.

Петрик Юрій Федорович – начальник управління освіти і науки

      3. Аналітична довідка  - Асоціація міст України моніторинг освіти

Петрик Юрій Федорович  – начальник управління освіти і науки

      4. Інформація про зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з керівниками всеукраїнських профспілок та їх об’єднань

Чепурченко Валентин Павлович – голова ради

 

В засіданні ради взяли участь голова Київської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Анатолій Данилович Цикалюк, начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Федорович Петрик, директор СПМШ І-ІІІ ступенів № 16 Анатолій Михайлович Бабенко.

Голова міської ради профспілки наголосив, що визначальні тенденції у подальшому розвитку профспілкового руху ще тільки формуються. Настав час зміни підходів щодо надання додаткових соціальних гарантій та їх поширення лише на членів профспілки. Такий підхід є абсолютно справедливим, одні працівники сплачують внески, профспілка від їх імені веде переговори, домагається результату, а інші нічого не привносять, зате користуються усіма здобутками, як і члени профспілок. Завдання профспілок – захист прав і інтересів людини найманої праці – це першочергове завдання сучасного покоління лідерів та членів профспілок. Найголовніше в роботі профспілки – це результат та інформування членів профспілки, а не паперова звітність.

Традиційно за звітний період робота міської організації Профспілки та управління освіти була спрямована на виконання Угоди між управлінням освіти та міською організацією профспілки. Було покінчено з ганебним явищем, як затримка заробітної плати. Вперше в розмірі посадового окладу виплачена достроково до Дня працівників освіти винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків; виплачено оздоровчі непедагогічним працівникам 100% посадового окладу; збережено та виплачено 20-відсоткову надбавку за престижність праці, збережено всі доплати (за класне керівництво, перевірку зошитів, позакласну роботу, завідування кабінетами та майстернями, за педагогічний стаж). В даний час іде робота по фінансуванню галузі на 2017 рік. Хотів би підкреслити, що листи які були направлені народним депутатам не мали ефективної дії. Більш конструктивним був діалог з управлінням освіти – Юрію Федоровичу не треба писати листів та звернень, він просто вирішує проблему, принципово відстоюючи інтереси галузі освіти в міській раді. Так на кожній сесії за його ініціативи та підтримки депутатів освітян вирішується додаткове фінансування установ та закладів освіти міста.

На мою думку, потрібно модернізувати діяльність профспілки та відходити від старих стереотипів звітування.  Взаємодія соціальних партнерів, здоровий психологічний клімат повинні панувати в освітянських колективах. З цією метою, в рамках Тижня охорони праці проведено семінар-практикум «Стрес на робочому місці: колективний виклик», в якому брали участь працівники центру практичної психології управління освіти.

Тривожний показник сьогодення: більш ніж на 90% працівників визнають, що їх психологічний стан визначають саме результати роботи, а не внутрішні ресурси, такі як, наприклад, впевненість в собі.

 

За даними досліджень страхової компанії St.Paul Fire and Marine Insurance Co,  проблеми на роботі викликають захворювання частіше, ніж будь-які інші стресові фактори, такі як фінансові або сімейні проблеми. Стресовий вплив може стати і у багатьох випадках стає причинами виникнення небезпечних ситуацій, аварій і нещасних випадків на виробництві.

Як сформувати культуру управління стресом на робочому місці, чи потрібно боротися з ним, як мінімізувати його вплив, як створити сприятливі умови праці на робочому місці - відповіді на ці та інші запитання були сформульовані  в методичних рекомендаціях «АНТИСТРЕСОВІ ПРАВИЛА життя і поведінки для вчителя»  (Корнієнко Людмила Володимирівна – завідувач ЦППСіВР, Федорченко Наталія Миколаївна – методист ЦППСіВР).

 

І головне – позиція профспілки полягає в ефективному захисті законних прав та інтересів працівників галузі освіти. Первинні профспілкові організації повинні виконувати статутні положення, брати активну участь в засіданнях атестаційної, тарифікаційної комісій; заходах з охорони праці; контролювати законодавство про працю  та охорону праці; разом з соціальними партнерами контролювати виконання колективної угоди, дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку.

Конструктивний діалог – це аксіома взаємодії адміністрації та профспілкового комітету. Якщо він є, то трудовий колектив працює творчо і натхненно. 

На наступний звітний період перед міською організацією Профспілки стоять такі завдання:

  1. Реалізація  статті 57 Закону України  „Про освіту” у повному обсязі.
  2. Виконання Угоди між управлінням освіти і науки Білоцерківської міської ради та Білоцерківською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України.
  3.  Удосконалення дії колективних договорів та угод.
  4. Дотримання в усіх установах і закладах освіти норм трудового законодавства та законодавства про охорону праці в частині оплати послуг за навчання з охорони праці керівників закладів освіти та їх заступників, оплату лабораторних досліджень під час медоглядів та атестації робочих місць за умовами праці.
  5. Участь у масових акціях протесту.
  6.  Активізувати культурно-масову  та спортивну роботу.

Начальник управління освіти Юрій Федорович Петрик наголосив, що профспілки не втратили своєї актуальності: «Сьогодні, якщо ми будемо схиляти голову перед проблемою, а не намагатись її вирішити, то за нас її ніхто не вирішить. Для тих скептиків які кажуть: «Чи треба профспілки і які функції вони виконують?» Я переконаний профспілки необхідні. Коли все добре, коли робота йде, коли фінансування  здійснюється – про нас разом з профспілкою не згадують. Як тільки починаються проблеми,  починають шукати крайнього – хто погано працював, замість того щоб шукати консолідоване рішення і находити вихід з ситуації починають один одного звинувачувати.

І мені дуже приємно, що в освіті Білої Церкви завжди знаходили компроміс. Тому, коли ми сьогодні говорили про виконання нашої Угоди або нашої співпраці, мені за жодний пункт спільної роботи не соромно. Ми з вами всі свої позиції відстояли, не здали жодної позиції наших корпоративних інтересів. У нас все вийшло.

Я позитивно оцінюю децентралізацію і ті кошти які появились у місцевому бюджеті. Є наша позиція, вона доведена до депутатів, до міської влади. Сьогодні ми забезпечені заробітною платою до кінця року, чого не було багато років, в цьому році виплачена 57 стаття, виплачені оздоровчі непедагогічним працівникам 100%, маємо службове житло для наших працівників і багато інших позицій які ми спільно відстояли.» 

На засіданні ради було прийнято рішення направити звернення

https://drive.google.com/file/d/0B1nEEmCNV9_QZTlsUFhZeHZPRDg/view?usp=sharing

до Федерації Профспілок України про підтримку позиції СПО та ФПУ щодо захисту соціально-економічних прав людини праці в сучасних умовах, члени ради профспілки одностайно проголосували за необхідність  вирішення  таких питань:

  • не допустити звуження існуючих прав працівників під час прийняття нового Трудового кодексу;
  • не допустити збільшення тарифів на електроенергію та газ, які впливають на підвищення всіх цін і тарифів, а надалі знецінення заробітних плат;
  • спрямувати діяльність ФПУ та галузевих профспілок  на модернізацію профспілкового руху, де головним питанням стане надання послуг та захист прав тільки членам профспілки;
  • ініціювати розробку нової державної політики, спрямованої на соціальну справедливість за стандартами ЄС (оплата праці, пенсії, стипендії, зайнятість, безпека робочих місць тощо). Рівень оплати праці педагога який надає знання та готує високо кваліфікованого фахівця, як і рівень фінансового забезпечення здобуття освіти, є тими індикаторами, які засвідчують відношення до цього влади та до освіченості нації в цілому. Саме ці чинники мають бути закладені в новому законі «Про освіту», який знаходиться на доопрацюванні у профільному комітеті. І є очевидним, що відстоювання інтересів освітян – це площина діяльності не лише профспілки освіти і науки, а всіх профспілок, об’єднаних Федерацією;
  • спрямувати роботу Федерації Профспілок України на виконання Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»;
  • необхідно створити умови обов’язкового погодження владою і профспілковою стороною всіх актів соціального характеру. Модернізувати законодавство про профспілки, вирішення колективних трудових спорів, колективні договори і угоди, новий Трудовий кодекс, перегляд пенсійної реформи, скасування оподаткування пенсій працюючим тощо.

Також було вирішено надіслати до ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та Київської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Пропозиції працівників освіти м. Білої Церкви Київської області щодо належного бюджетного фінансування освіти Державним бюджетом 2017 року, за що одностайно проголосували члени ради профспілки.

https://drive.google.com/file/d/0B1nEEmCNV9_QNW0tS1JoRFpmTFk/view?usp=sharing

Голова Київської обласної організації Профспілки Анатолій Данилович Цикалюк поінформував присутніх, що Білоцерківська міська організація була, є і буде одною із лідерів нашої обласної організації.  Анатолій Данилович відмітив, що в місті була зроблена велика робота, а найголовніше, що ми працюємо  на захист освітянських прав, на захист членів профспілки, на захист людини праці. Також голова обласної організації Профспілки акцентував увагу присутніх на Всеукраїнській акції протесту 6 липня 2016 року, яка зібрала  не один десяток тисяч людей. І це були тільки перші кроки.

5 жовтня 2016 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за участю міністра освіти і науки України, народних депутатів – членів Комітету, представників регіональної влади, національних академій, навчальних закладів, експертного середовища, громадських інституцій. Позицію Профспілки працівників освіти і науки України на засіданні озвучив заступник Голови Профспілки Сергій Романюк. Відбулись засідання комісії та Верховної Ради України, зустріч лідера партії «Батьківщина» з освітянами Київщини, де обговорювались проблеми галузі всієї України.

18 жовтня 2016 року, у Києві відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з керівниками всеукраїнських профспілок та їх об’єднань

Анатолій Данилович, наголосив, що профспілки поза політикою, будь-якими партіями, профспілки готові співпрацювати і з Верховною Радою України, і з Кабінетом Міністрів, і з Президентом спільно вирішувати проблеми. Влада обіцяє, але, на жаль,  не робіть. І тому на листопад місяць 2016 року планується  пікетування Верховної Ради України.

Голова обласної організації Профспілки відмітив співпрацю управління освіти і науки Білоцерківської міської ради та Білоцерківської міської організації Профспілки, тому що у вирішенні освітянських проблем на місцевому рівні, щоб досягти позитивного результату – потрібна одна єдина команда.

Наприкінці наради Анатолій Данилович нагородив Почесними грамотами Центрального Комітету Профспілки працівників освіти і науки України Сукач Галину Іванівну вихователя ДНЗ № 34 та Данілову Людмилу Миколаївну вчителя БСШ І-ІІІ ступенів № 1 зв’язку з 30 річницею на посаді голови профспілкового комітету первинної профспілкової організації.

 

 

 

 

 

 

Звичайно, ми знаємо,  що в нас ще є багато роботи і є чого прагнути.

Успіх можливий ли­ше в  згуртованій спільній бо­ротьбі.

 

Переглядів: 407 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz