БЦ Профспілка освіти
Вівторок, 19.03.2024, 06:38
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Ваше ставлення до пенсійної реформи?
Всього відповідей: 196
Головна » 2019 » Травень » 24 » Затверджено новий Порядок нещасних випадків на виробництві
Затверджено новий Порядок нещасних випадків на виробництві
12:30

Новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, в порівнянні з чинним на сьогодні, поширює свою дію на всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, на всіх працюючих та самозайнятих осіб (ФОП, за виключенням Збройних Сил України, правоохоронних органів та інших воєнізованих формувань, їх військовослужбовців та співробітників) та тих хто працює за цивільно-правовими угодами, що відповідає вимогам статті 35 Закону України «Про загальнобов’язкове державне соціальне страхування» від 3. 10. 2017 року.

 

На відміну від чинної редакції, новим Порядком розслідування також передбачено поширення процедури проведення спеціальних розслідувань на інші категорії осіб, зокрема, фізичних осіб-підприємців та осіб, яких фактично допущено до роботи без укладення трудового договору (контракту). Усі нещасні випадки, що сталися із зазначеними категоріями осіб підлягатимуть спеціальному розслідуванню.

 

Голові Держпраці або керівнику територіального органу Держпраці, який утворив спеціальну комісію з розслідування нещасного випадку надано право, у разі невстановлення причин настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння); невизнання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) пов’язаним з виробництвом за наявних обставин, за яких нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнаються пов’язаними з виробництвом; невстановлення осіб, які допустили порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці; нерозроблення плану заходів щодо запобігання виникненню подібних нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь), обґрунтовано повернути акти розслідування на доопрацювання, продовживши наказом строк розслідування до п’яти робочих днів.

 

У порівняно з чинною редакцією, збільшено термін розслідування до 5 робочих днів (замість 3) та спеціального розслідування нещасного випадку – 15 робочих днів відповідно (замість 10).

 

Також, новим Порядком запропоновано ввести строк давності звернення потерпілого щодо розслідування нещасного випадку – не більше 3 років з моменту його настання. Але після сплину терміну давності працівник має право відстояти свої права в судовому порядку.

 

Подовжено терміни повідомлення, у відповідні органи, про нещасні випадки - засобами зв’язку до 2-х годин ( з 1 –ї) та на паперовому носії з 3-х годин до наступного робочого дня.

 

Крім того, для зручності у веденні обліку та з метою зменшення затрат часу акти за формою Н-1 та Н-5 було поєднано в один документ.

 

І ще одне з найважливіших здобутків нового порядку - в усіх комісіях по розслідуванні на щасних випадках мають право брати участь представники профспілок.

Передбачається, що зазначені зміни сприятимуть покращенню процесу проведення розслідувань нещасних випадків, зокрема, їх об’єктивності та своєчасності, що підвищить соціальну захищеність потерпілих та їх сімей.

 

Завантажити ПОРЯДОК розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві

 

 

За матеріалами Департаменту охорони праці

 

Переглядів: 282 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz