П`ятниця, 26.04.2024, 11:14

Головна » 2010 » Квітень » 26 » Звернення Федерації професійних спілок України з нагоди 24-ї річниці Чорнобильської катастрофи

В Україні 26 квітня цього року відзначається 24-та річниця Чорнобильської катастрофи. Відлуння Чорнобиля з часом набуває нового соціального забарвлення. Про це свідчать дані офіційної статистики, результати опитування громад­ської думки. Незважаючи на суми державних видатків, не всі соціальні заходи досягають мети і спрацьовують ефективно. Незаслужено і несправедливо обмежуються права передусім ліквідаторів аварії – військових, пожежників, шахтарів, транспортників, робітників і спеціалістів народного господарства. Усіх, хто ціною свого життя і здоров’я зупинив більш жахливі наслідки техногенної катастрофи.
     Сьогодні статус потерпілого від наслідків Чорнобиль­ської катастрофи мають понад 3 мільйони осіб, серед яких приблизно півмільйона – діти. Для забезпечення їх належного соціального захисту законодавством встановлено близько 50 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат і допомоги. За прогнозними оцінками, і в тривалій перспективі держав­ний соціальний захист інвалідів-чорнобильців не втратить своєї актуальності.

Проте впродовж останніх років, мотивуючи обмеженими ресурсами державного бюджету, уряди ініціюють, а Верховна Рада України узаконює практику призупинення дії окремих положень Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та встановлення розмірів соціальних виплат в абсолютних сумах, які є значно нижчими, ніж передбачені зазначеним Законом.
     Невідповідність вимогам Закону розмірів грошових виплат для чорнобильців, що встановлені постановами Кабінету Міністрів України, створила соціальну напругу серед постраждалого населення. Люди звертаються до судів і суди справедливо приймають рішення на користь потерпілих. Однак кошти, необхідні на виплати за судовими рішеннями на користь постраждалих громадян, державою не виділяються.
     Незадовільним залишається пенсійне забезпечення інвалідів та учасників ліквідації наслідків Чорнобильської аварії. Зокрема, потребує вдоскона­лення механізм нарахування пенсій, призначених відповідним Законом, здійснення їх індексації відповідно до інфляції. Розміри пенсій інвалідів, захворювання яких пов’язані з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, значно нижчі, ніж розміри пенсій за віком та порівняно з пенсіями інвалідів, які отримали каліцтво на виробництві.
     Пенсії інвалідам, щодо яких встановлено зв'язок із Чорнобильською катастрофою, було підвищено лише у 2006 році. А останнє підвищення мінімальних розмірів пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю осіб, віднесених до 1, 2, 3 і 4 категорій, відбулося у 2008 році. Тому багато інвалідів-чорнобильців, зневірившись у реалізації своїх прав, переходять на пенсії за віком або військові пенсії.
     Глибоке занепокоєння профспілок викликає тривале зростання інвалідності серед чорнобильців. Останніми роками спостерігається тенденція до збільшення, порівняно з попередніми роками, кількості осіб, віднесених до 1 категорії, тобто інвалідів, захворювання яких пов’язане з наслідками аварії на ЧАЕС (понад 109 тисяч осіб). Така ситуація зумовлена щорічним недофінансуванням бюджетних програм з медико-санітарного забезпечення та лікування, незадовільним станом спеціалізованих лікувальних закладів, недостатнім медичним обстеженням (диспансеризацією) постраждалих громадян, неналежним забезпеченням їх безкоштовними ліками.
     Обсяги санаторно-курортного лікування чорнобильців щороку зменшуються. Порівняно з 2007–2008 роками кількість таких громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2009 році зменшилася майже на 30%. За рахунок бюджетних коштів путівками на санаторно-курортне лікування забезпечуються переважно особи, віднесені до 1 категорії. Лікування постраждалих 2 та 3 категорій майже не проводиться. Погіршує ситуацію запровадження Урядом з 2007 року 18-денного строку путівки на лікування для постраждалих громадян, тоді як за медичними висновками найменша тривалість їх санаторно-курортного лікування має становити 21 добу.
     На комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань чорнобильців у 2008 році передбача­лося 27 мільйонів гривень. У 2009 році фінансування бюджетної програми комплексного медико-санітарного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобиль­ської катастрофи, зменшено в декілька разів, незважаючи на те, що в Україні протягом двох років астрономічно зросли ціни на ліки.
     Постраждалі громадяни, профспілкові організації вимагають принципово змінити ставлення влади до забезпечення їхніх законних прав.

Федерація профспілок України звертається до:
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ:
    при затвердженні Державного бюджету України на 2010 рік забезпечити фінансування всього комплексу заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом постраждалих громадян, в обсягах не менших, ніж передбачено Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також передбачити кошти на погашення заборгованості за минулі роки за рішеннями судів;
   припинити практику призупинення дії окремих положень Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та встановлення розмірів соціальних виплат в конкретних грошових сумах, які відповідно до законодавства повинні визначатися залежно від розміру мінімальної заробітної плати, що фактично призводить до зниження виплат за відповідними бюджетними програмами;

КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ:
   передбачити в Державному бюджеті України на 2010 рік та наступні роки:
   1) фінансування всього комплексу заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом постраждалих громадян, в обсягах, не менших, ніж передбачено Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
   2) видатки на погашення заборгованості за минулі роки за рішеннями судів та забезпечення ліками громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
   3) здійснення індексації пенсій, призначених згідно із Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», відповідно до індексу інфляції;
   4) збільшення видатків за бюджетними програмами:
- «Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
- «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

ЗАКЛИКАЄ ЧЛЕНСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ ФПУ:
     активно домагатися від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування повної реалізації державних і місцевих програм ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, їх достатнього фінансування;
     максимально використовувати можливості соціального діалогу для вирішення проблем соціального захисту потерпілого населення, домагатися включення до галузевих, регіональних угод, колективних договорів зобов’язань щодо надання постраждалим допомоги, спрямованої на поліпшення умов їхнього життя, відновлення здоров’я;
     активізувати співпрацю з роботодавцями, депутатами рад усіх рівнів, громадськими організаціями чорнобильців, посилити громадянську солідарність з метою більш ефективного забезпечення прав постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, залучення для цього додаткових фінансових ресурсів місцевих бюджетів, підприємців, меценатів.

Професійні спілки України – солідарні з усіма «чорнобильцями» у захисті соціальних прав!

Президія Федерації профспілок України

Переглядів: 609 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |