Четвер, 28.03.2024, 13:41

Головна » 2016 » Квітень » 27 » Звернення Федерації профспілок України у зв’язку з 30-ю річницею Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року в одну мить змінилося звичайне життя мільйонів людей. Трагедія на Чорнобильській АЕС стала найпотужнішою техногенною катастрофою ХХ століття, коли мирний атом став загрозою для всього людства.

У цей драматичний для нас день ми схиляємо голову перед мужністю тих простих людей, які усвідомлено йшли на шкоду своєму здоров’ю у мирний час заради майбутніх поколінь, врятувавши європейський континент від радіоактивного забруднення та мільйони людей від загибелі.

30 років, що минули, послабили гостроту перенесених страждань, але ми й досі відчуваємо негативні наслідки цієї катастрофи.

Згадуючи загиблих, які самовіддано захищали людей від атомного лиха, їх жертовність, ми не повинні забувати і про постраждалих громадян, які нині живуть серед нас і потребують допомоги. Сьогодні це майже 2 млн осіб, які зазнали руйнівних наслідків Чорнобильської катастрофи, серед яких понад 108 тисяч інвалідів та понад 418 тисяч потерпілих дітей.

Прикро, що останніми роками в результаті проведення Урядом України політики жорсткої економії спостерігається тенденція до скорочення пільг і компенсацій потерпілим від Чорнобильської катастрофи. Унаслідок дискримінаційних владних рішень у 2015 році чорнобильці втратили право на значну частину своїх законних пільг і компенсацій.

Враховуючи важливість соціального захисту мільйонів постраждалих громадян та розуміючи несправедливість змін у законодавстві, Федерація профспілок активно відстоює інтереси чорнобильців не тільки у владних кабінетах. Разом громадські організації чорнобильців та ФПУ рішуче виступили проти антисоціальної політики Уряду та парламенту, вдавшись до активних протестних дій під стінами Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

За ініціативи ФПУ завдяки співпраці з окремими народними депутатами України до парламенту були внесені законопроекти щодо поновлення скасованих соціальних гарантій та пільг. Більшість профспілкових пропозицій були враховані у прийнятих законах, зокрема щодо поновлення доплат працюючим у зоні відчуження. Низка запропонованих змін до законодавства потребують прискорення їх розгляду у парламенті. Зокрема, очікує на подолання вето Президента України прийнятий у квітні 2016 року парламентом законопроект (реєстр. № 2093) щодо відновлення пільг постраждалим громадянам та дітям, що проживали на території, яка до 1.01.2015 була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю.

Очікує на прийняття вкрай терміновий проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Профспілки і надалі будуть боротися за права чорнобильців, вимагаючи на законодавчому рівні відновлення зупинених і скасованих пільг та гарантій, суттєвого підвищення пенсійних виплат постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС, у т.ч. мінімальних пенсій по інвалідності.

Згідно з указом Президента України 2016 рік оголошено Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.

У зв’язку з цим профспілки закликають Главу Держави, парламент і Уряд:

– при внесенні змін до законів України не допускати звуження прав та гарантій, скорочення пільг і компенсацій постраждалим;

– вирішити проблемні питання чорнобильців у сфері пенсійного забезпечення;

– прискорити впровадження заходів щодо комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій для постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи за рахунок видатків державного бюджету України;

– терміново внести законодавчі зміни щодо проведення тендерних процедур із закупівлі ліків для онкохворих, особливо дітей (здійснення їх безкоштовно лікування);

– виділити цільові кошти на будівництво онкоцентрів у регіонах, зокрема терміново дофінансувати завершення будівництва й оснащення сучасним обладнанням дитячого діагностичного онкоцентру в м. Києві;

– створити на базі санаторіїв реабілітаційні центри для чорнобильців, у тому числі за рахунок коштів Фонду соціального страхування;

– забезпечити оснащення центрів крові сучасним обладнанням та реагентами, зокрема якісними компонентами та препаратами крові, особливо для дітей;

– забезпечити якісними продуктами харчування дітей, які проживають на радіоактивно забруднених територіях, особливо з багатодітних та малозабезпечених родин;

– підвищити розміри щорічної допомоги на оздоровлення постраждалим громадянам;

– не допустити зменшення охоплення санаторно-курортним лікуванням чорнобильців;

– забезпечити зайнятість цієї категорії осіб.

Федерація профспілок України звертається до членських організацій ФПУ, керівників підприємств і організацій, громадських організацій з проханням надати допомогу постраждалим унаслідок Чорнобильської трагедії у вирішенні соціально-побутових, житлових, медичних питань, сприяти їхньому працевлаштуванню.

Пам’ять про Чорнобиль закликає всіх нас до солідарних дій на підтримку постраждалих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

За матеріалами Федерації Профспілок України

Переглядів: 398 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |