БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 26.04.2024, 19:50
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2010 » Жовтень » 29 » Державна премія України в галузі освіти
Державна премія України в галузі освіти
11:55

     Указ Президента України В.Ф. Януковича від 30 вересня N 929/2010 «Про Державну премію України в галузі освіти» без перебільшення є надзвичайно важливим для освітян, які чекали на таке рішення більше п'яти років.
     25 жовтня 2010 року відбулося перше засідання Комітету з Державної премії України в галузі освіти під головуванням Міністра освіти і науки Д.В. Табачника.
 

     Відкриваючи засідання, голова Комітету з Державної премії України в галузі освіти, Д.В. Табачник привітав усіх присутніх з тим, що Указом Президента України В.Ф. Януковича удостоєні високої честі бути членами першого складу Комітету. «Формуючи цей склад Комітету, і Міністерство освіти і науки, і Національна академія педагогічних наук прагнули, щоб до складу Комітету ввійшло найширше коло, що представляє українську громадськість. До його складу увійшли не лише академіки, а й люди, які репрезентують усі ланки освіти - від початкової освіти, до вищої», - зазначив Міністр.

     «Найголовнішим завданням першого складу Комітету з Державної премії України в галузі освіти, є підняття рівня конкурсних робіт, які мають бути кращі з кращих. Для цього необхідно розгорнути широку дискусію, заохочувати колег до участі і забезпечити абсолютну відкритість та транспарентність конкурсних робіт», - підкреслив Д.В. Табачник. Також, у ході засідання заслухано інформацію Міністра освіти щодо основних положень Указу Президента, завдань Комітету та подальшу організацію його роботи.

     Державна премія України в галузі освіти, буде присуджуватися щорічно громадянам України за видатні досягнення в галузі освіти за такими номінаціями:
- дошкільна та позашкільна освіта;
- загальна середня освіта;
- професійно-технічна освіта;
- вища освіта;
- наукові досягнення в галузі освіти.

     Висування кандидатів (колективів) проводиться до 1 листопада 2011 року, в якому присуджується Державна премія Національною академією наук України, Національною академією педагогічних наук України, всеукраїнськими громадськими організаціями, статутна діяльність яких пов'язана з галуззю освіти, Міністерством освіти і науки України, міністерством освіти і науки АРК, головними управліннями освіти і науки обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, вищими навчальними закладами, які за результатами висування вносять Комітету відповідні подання разом із документами та матеріалами про кандидатів.
     Далі, шляхом голосування, затверджено голів та заступників голів спеціалізованих секцій та окреслено подальший план роботи Комітету.
 
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 929/2010
Про Державну премію України в галузі освіти


     Відповідно до пункту 28 частини першої статті 106 Конституції України, статей 4 і 11 Закону України «Про державні нагороди України» постановляю:
     1. Утворити при Президентові України Комітет з Державної премії України в галузі освіти як допоміжний орган, що забезпечує здійснення Главою держави повноважень із нагородження Державною премією України в галузі освіти.
     2. Призначити ТАБАЧНИКА Дмитра Володимировича – Міністра освіти і науки України – головою Комітету з Державної премії України в галузі освіти. 
     3. Затвердити:
- Положення про Державну премію України в галузі освіти (додається);
- Положення про Комітет з Державної премії України в галузі освіти (додається);
- персональний склад Комітету з Державної премії України в галузі освіти (додається).
     4. Голові Комітету з Державної премії України в галузі освіти подати у місячний строк у встановленому порядку пропозиції щодо описів та зразків Диплома і Почесного знака лауреата Державної премії України в галузі освіти.
     5. Керівникові Державного управління справами утворити секретаріат Комітету з Державної премії України в галузі освіти та призначити керівника секретаріату.

               Президент України                              Віктор ЯНУКОВИЧ
30 вересня 2010 року
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 30 вересня 2010 року № 929/2010
 
ПОЛОЖЕННЯ
про Комітет з Державної премії України в галузі освіти

     1. Комітет з Державної премії України в галузі освіти (далі – Комітет) є допоміжним органом, що забезпечує здійснення Президентом України повноважень із нагородження Державною премією України в галузі освіти (далі – Державна премія).
     2. Комітет у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та цим Положенням.
     3. Комітет для здійснення покладених на нього завдань:
     приймає подання, документи та матеріали про кандидатів (колективи), які висунуті в установленому порядку на здобуття Державної премії, розглядає та аналізує такі документи і матеріали;
     забезпечує публікацію у друкованих засобах масової інформації списку кандидатів (колективів), які висунуті на здобуття Державної премії, із зазначенням номінацій, видатних досягнень кандидатів (колективів) та суб'єктів їх висування, організовує громадське обговорення видатних досягнень кандидатів (колективів); 
     розглядає та обговорює видатні досягнення кандидатів (колективів), які висунуті на здобуття Державної премії, внесені документи та матеріали щодо них; 
     розглядає та аналізує одержані за результатами громадського обговорення зауваження та пропозиції щодо кандидатів (колективів);
     утворює спеціалізовані секції Комітету за відповідними номінаціями для розгляду документів та матеріалів, результатів громадського обговорення щодо кандидатів (колективів), які висунуті на здобуття Державної премії, визначає порядок роботи таких секцій;
     приймає рішення щодо кандидатів (колективів) на присудження Державної премії шляхом таємного голосування та вносить на розгляд Президентові України пропозиції щодо кандидата (колективу) на присудження Державної премії за кожною номінацією або про невнесення Президентові України пропозиції щодо присудження Державної премії з відповідної номінації; 
     організовує в межах компетенції вручення в урочистій обстановці Дипломів, Почесних знаків лауреатів Державної премії та виплату лауреатам її грошової частини;
     сприяє поширенню досвіду лауреатів Державної премії.
     4. Комітет має право:
     запитувати та одержувати в установленому порядку від державних органів, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій необхідні інформацію, документи і матеріали, висновки стосовно документів та матеріалів щодо кандидатів (колективів), які висунуті на здобуття Державної премії;
     запрошувати та заслуховувати на засіданнях Комітету, спеціалізованих секцій кандидатів (колективи), які висунуті на здобуття Державної премії, залучати до обговорення внесених документів та матеріалів, відповідних питань представників державних органів, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій, фахівців;
     організовувати та проводити в Комітеті відкриті слухання, круглі столи для обговорення документів та матеріалів щодо кандидатів (колективів), висунутих на здобуття Державної премії.
      5. Комітет утворюється у складі голови, заступників голови, одним з яких є за посадою керівник секретаріату Комітету, та інших членів Комітету, які беруть участь у його роботі на громадських засадах.
     Персональний склад Комітету затверджує Президент України за поданням голови Комітету.
     До складу Комітету включаються в установленому порядку високопрофесійні, авторитетні, відомі в Україні педагогічні і науково-педагогічні працівники, працівники органів управління освітою, представники органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, а також учені Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України.
      Якщо на здобуття Державної премії висунуто кандидата, який є членом Комітету або його близьким родичем, такий член Комітету не бере участі в роботі Комітету (спеціалізованої секції) протягом розгляду та обговорення видатних досягнень кандидата (колективу), під час прийняття рішень спеціалізованою секцією, Комітетом щодо кандидатів (колективів) на присудження Державної премії у відповідній номінації.
     6. Основною формою роботи Комітету є засідання, які скликає та проводить голова Комітету, а в разі його відсутності – один із заступників голови Комітету за його дорученням.
     Засідання Комітету вважається правомочним у разі присутності на ньому не менше двох третин від його складу.
     Рішення Комітету приймаються простою більшістю голосів членів Комітету, які взяли участь у голосуванні, шляхом відкритого голосування, крім рішень щодо кандидатів (колективів) на присудження Державної премії, що приймаються не менш як двома третинами голосів членів Комітету, які взяли участь у голосуванні, шляхом таємного голосування.
     Рішення Комітету оформляється протоколом, який підписується головою Комітету, а в разі його відсутності – одним із заступників голови Комітету за його дорученням.
     7. Для здійснення організаційного та іншого забезпечення діяльності Комітету утворюється секретаріат, який очолює керівник.
     Керівник секретаріату призначається на посаду та звільняється з посади Керівником Державного управління справами за поданням голови Комітету.
      Працівники секретаріату працюють на постійній основі.
     Керівник секретаріату здійснює керівництво секретаріатом, затверджує його структуру та штатний розпис, призначає на посади та звільняє з посад інших працівників секретаріату Комітету та вирішує в установленому порядку інші питання, пов'язані з діяльністю секретаріату.
     Матеріально-технічне та інше забезпечення діяльності секретаріату Комітету здійснюється Державним управлінням справами.
 
                   Глава Адміністрації Президента України                 С.ЛЬОВОЧКІН
Переглядів: 1013 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz