БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 26.04.2024, 18:05
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2010 » Жовтень » 20 » ФПУ ініціює створення Національної Стратегії безпеки праці
ФПУ ініціює створення Національної Стратегії безпеки праці
17:45
 
     В умовах економічної та демографічної кризи в Україні критично загострилась ситуація з травматизмом, станом здоров’я та професійною захворюваністю працівників.
     За останні 5 років на виробництві загинуло майже 5 тисяч працівників і понад 85 тисяч - травмовано. Рівень смертельного травматизму значно перевищує відповідний середній показник у європейських країнах. До 30 відсотків зросла питома вага працівників, зайнятих у шкідливих для здоров’я умовах праці. Постійно збільшується кількість нововиявлених професійних захворювань (6-7 тисяч на рік).
     Через масштабну захворюваність, тимчасову непрацездатність, інвалідизацію постраждалих, економіка безповоротно втрачає каліфі-кований трудовий потенціал, мільярди коштів держбюджету та фондів соціального страхування.
     Через відсутність системи стимулів та суворої відповідальності, роботодавці економлять на охороні праці і практично не заінтересовані у попередженні можливих аварій, нещасних випадків. Всі затрати на ліквідацію їх наслідків по суті лягають на суспільство, а компенсацію потерпілим виплачує Фонд соціального страхування від нещасних випадків, який останнім часом вже не в змозі це робити через нестачу коштів.
     За 19 років у країні зруйновано цілісну систему управління охороною праці. Лише в окремих центральних органах виконавчої влади, обласних і районних державних адміністраціях залишилися повноцінні підрозділи і підготовлені фахівці з охорони праці, в той час коли ці органи мають бути головними координуючими центрами з питань організації охорони праці та попередження виробничого травматизму у відповідних галузях і територіях.
     Практично ліквідовано систему цільового медичного обслуговування працюючих на підприємствах, яка дозволяла підтримувати здоров’я працівників, виявляти професійні захворювання на ранніх стадіях, а не в безнадійно запущеній формі, як зараз. Надзвичайно гострою соціальною проблемою є також травматизм у невиробничій сфері, рівень якого у 70 разів вищий за рівень виробничого травматизму. Щорічні втрати економіки, внаслідок травмування і загибелі громадян у сфері, не пов’язаній з виробництвом, перевищують 10 млрд. грн., що становить 2,5% валового внутрішнього продукту України.
     За нинішніх темпів погіршення здоров’я працівників, уже в 2015-2020 роках потреба в трудових ресурсах провідних галузей промисловості може бути задоволена лише на 40-45 %, що загрожує кадровим колапсом підприємствам металургійної, хімічної, вугільної, гірничо-збагачувальної промисловості, енергетики, транспорту. Зрозуміло, що за умови збереження існуючого стану, перекреслюються уже визначені новою владою перспективи зростання економіки України.
     Зважаючи на масштабність проблеми, її потенційні загрози для майбутнього розвитку ФПУ звернулася до Президента України В.Ф.Януковича з проханням доручити КМУ, НАН України за участю професійних спілок України, організацій роботодавців розробити і подати на затвердження Президентом України Національну Стратегію безпеки праці, що встановить підвалини комплексного відновлення професійного потенціалу економіки та системи управління охороною праці, дозволить забезпечити якісною, продуктивною і здоровою робочою силою підприємства в Україні. Федерація профспілок України готова залучити до роботи своїх фахівців та внести конструктивні пропозиції.
     Водночас слід зазначити й необхідність відновлення поважного ставлення держави і суспільства до пам’яті загиблих на виробництві, підтримки працівників, що отримали професійне захворювання чи каліцтво, та їх сімей.
     Федерація профспілок України регулярно проводить відповідні масштабні заходи, у тому числі в трудових колективах. Добре сприймається людьми співпраця профспілок з церковними громадами у духовній підтримці сімей, які втратили годувальників.
     ФПУ запропонувала разом з Українською православною церквою побудувати в м. Києві Храм пам’яті працівників, загиблих на виробництві, у якому матимуть змогу спільно молитися сім’ї загиблих, самі постраждалі від виробничих травм та професійних захворювань. Це було б також місце застереження несумлінних роботодавців від спроб економити за рахунок життя і здоров’я працівників.
 
* * * * *
    За зверненням ФПУ Президент України В.Ф Янукович дав доручення Прем’єр-міністру України  
М.Я Азарову всебічно проаналізувати існуючу систему забезпечення безпеки праці та виробництва,
за участю зацікавлених сторін підготувати пропозиції щодо її докорінного реформування.
 
Медіа-центр ФПУ

 

Переглядів: 533 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz