Четвер, 25.04.2024, 10:29

Головна » 2010 » Квітень » 6 » Уряд запропонував механізми активізації соціального діалогу на всіх рівнях
Уряд запропонував механізми активізації соціального діалогу на всіх рівнях

Голові Федерації профспілок України, керівнику Спільного представницького органу профспілок з ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні В.Г.Хара надійшов лист від міністра праці та соціальної політики України В.І.Надраги, у якому повідомляється про опрацювання за дорученням Прем'єр-міністра України М. Я. Азарова звернення Федерації профспілок України до Уряду та Національної профспілкової доповіді.
У листі зазначається, що з метою реалізації завдань, висловлених Президентом України В.Ф. Януковичем під час зустрічі з представниками всеукраїнських профспілок, одними із перших рішень нинішнього Уряду були доручення щодо активізації соціального діалогу.
Відповідно до доручення Прем'єр-міністра України від 22.03.2010 № 13434/1/1-10 міністерствам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади доручено провести зустрічі (консультації) з галузевими профспілками та об'єднаннями організацій роботодавців для обговорення шляхів стабілізації ситуації в галузях та розробки спільних пропозицій щодо вирішення нагальних проблем. Крім того, доручено продовжити роботу постійно діючих тристоронніх робочих груп, утворених відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 березня 2009 р. № 285 „Про затвердження плану заходів щодо організації соціального діалогу в Україні".
Мінпраці разом з соціальними партнерами опрацьовує питання щодо утворення при Кабінеті Міністрів України консультативно-дорадчого органу соціальних партнерів для оперативного вирішення соціально-економічних питань.
Що стосується участі уповноваженого представника профспілок у засіданнях Кабінету Міністрів України, урядових комітетах, то Мінпраці листом від 22.03.2010 № 916/0/10-10/18 внесло відповідні пропозиції Віце-прем'єр-міністру України В. П.Семиноженку
Вживаються заходи щодо активізації переговорного процесу з укладення Генеральної угоди на новий строк. Так, Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження від 24 березня № 590-р, яким міністра праці та соціальної політики призначено керівником групи повноважних представників сторони власників. Крім того, у зв'язку із кадровими змінами, які відбуваються в центральних органах виконавчої влади, Мінпраці проводить організаційну роботу щодо оновлення складу групи повноважних представників Сторони власників, затвердженого розпорядженням Кабінет Міністрів України від 2 грудня 2009 року №1513.
Завершується підготовка до засідання спільної робочої комісії повноважних представників Сторін власників і профспілок для ведення колективних переговорів з підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, яке запропоновано провести 6 квітня цього року. Під час тристоронніх консультацій представників Сторін профспілок, роботодавців і Уряду напрацьовано структуру проекту Генеральної угоди та проект Регламенту спільної робочої комісії повноважних представників Сторін.
Мінпраці доручено подати пропозиції щодо запровадження проведення щорічних зустрічей соціальних партнерів із Прем'єр-міністром України та кожні півроку із віце-прем'єр-міністрами України за напрямами роботи. Із зазначеного питання Мінпраці звернулося до соціальних партнерів з проханням внести пропозиції щодо формату таких зустрічей, кола учасників та орієнтовної дати проведення (лист від 25.03.2010 № 3038/0/14-10/18).
Таким чином, запропонований Урядом механізм проведення зустрічей на галузевому, національному рівнях дозволить розглянути пропозиції щодо взаємодії та співпраці, викладені у зверненні Федерації профспілок України до Прем'єр-міністра України, Національній профспілковій доповіді „Праця в Україні: необхідності якісних змін для суспільної ефективності та гідного життя", та активізувати соціальний діалог на всіх рівнях.

Медіа-центр апарату ФПУ
Переглядів: 482 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
06.04.2010
1. Олена [Матеріал]
Усе логічно й зрозуміло, навіть красиво. Але дуже хотілося б дізнатися про перспективи сьогоднішнього дня, більш земні речі, - заробітна плата. Які дії БЦ профспілки стосовно невчасної виплати та їх результат?

«  Квітень 2010  »