БЦ Профспілка освіти
П`ятниця, 19.04.2024, 18:49
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 234
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » ЗАЯВА Федерації профспілок України
ЗАЯВА Федерації профспілок України
11:58
ЗАЯВА Федерації профспілок України
у зв'язку з проведенням 7 жовтня 2010 року Всесвітнього дня дій за гідну працю
   ФПУ, її членські організації на заклик міжнародних профспілкових об’єднань відзначають Всесвітній день дій за гідну працю, ставлячи перед собою мету досягнення в Україні продуктивної праці чоловіків та жінок в умовах свободи, рівності, безпеки та поваги до людської гідності.
   Федерація профспілок України вела і продовжує вести безкомпромісну боротьбу за забезпечення прав працівників на справедливу оплату праці, безпеку на робочому місці, соціальний захист їх та членів їхніх сімей.
   Глобальна фінансово-економічна криза негативно вплинула на стан національної економіки, внаслідок чого в Україні мало місце падіння реальної заробітної плати більш як на 11 %, згортання виробництва в окремих галузях досягало 30%. Більше 1,5 млн. осіб працювали в умовах вимушеної неповної зайнятості або було відправлено в адміністративні відпустки. Борги із заробітної плати досягли 1,7 млрд. грн.. Без роботи залишилось більше 2 млн. осіб, серед яких більшість становить молодь.
   Несправедливим залишається розподіл результатів праці між роботодавцем та працівником. Частина витрат на оплату праці в собівартості виробленої продукції становить менше 10% (у розвинутих країнах цей показник 30%). Це стримує розвиток високотехнологічних і наукомістких виробництв.
   Майже третина українців працює в умовах, які не відповідають законодавчо встановленим нормативам. Як результат, щоденно на виробництві гине 4-5 працівників, щороку 15 тисяч стають інвалідами.
   Працівники і ті, хто перебуває у пошуках роботи, справедливо обурені тим, що розплата за кризу перекладається на їхні плечі, у той час як банкіри, фінансисти та спекулянти знову отримують надприбутки за рахунок реальної економіки. У зв’язку з цим ФПУ підтримує позицію Президента України щодо проведення економічних реформ, які мають здійснюватися не за рахунок бідних верств населення, а за рахунок справедливого перерозподілу загальних результатів праці шляхом суттєвого збільшення частки оплати праці в собівартості продукції та ВВП.
   У такій ситуації ФПУ заявляє про необхідність якісних змін для підвищення суспільної ефективності та гідного життя, зокрема перегляду застарілої методики визначення прожиткового мінімуму, справедливої оплати праці через позбавлення роботодавців економічної вигоди від її затримки, досягнення повної продуктивної зайнятості, повернення справедливості та рівності в основу державної соціальної політики та подолання бідності. Важливою нормою суспільного життя є соціальний захист, який повинен здійснюватися через зміцнення зв’язків між продуктивною працею та безпекою тих, хто з якихось причин не має роботи, дієвий захист від втрати чи скорочення доходів внаслідок безробіття, травми, материнства, батьківства або похилого віку, чесні та вільні для вступу профспілки, підвищення рівня екологічної безпеки.
   З визначенням новою владою курсу на реформи зростає значення концепції гідної праці, яка відображає загальні цілі, що постали перед Урядом, роботодавцями та ФПУ, і повинна забезпечити баланс і стабільність, об’єднати зусилля держави і громадянського суспільства. Водночас ФПУ висловлює незгоду з диктатом міжнародних фінансових інституцій щодо заморожування заробітної плати, підвищення пенсійного віку, цін на газ для населення України.
   ФПУ висловлює сподівання, що об’єднавши зусилля соціальні партнери спроможні знайти шляхи відновлення сталого розвитку економіки в Україні. А пріоритетом посткризової економічної моделі стануть інтереси людини праці.
   У Всесвітній день дій за гідну працю ми повинні об’єднати наші вимоги у єдиний могутній голос, заявити про спільну позицію і підтвердити, що члени профспілок усіх країн єдині й готові до спільних солідарних дій, спрямованих на досягнення своєї незмінної мети – соціальної справедливості.
 
Медіа-центр ФПУ
 
Переглядів: 557 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика
БЦ Профспілка освіти © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz