П`ятниця, 19.04.2024, 12:44

День соціальної справедливості [1]
Всесвітній День соціальної справедливості
Головна » Статті » Консультації

Розподіл педагогічного навантаження на новий навчальний рік

Визначення обсягу навчальних годин

Навчальний план загальноосвітнього навчального закладу визначає структуру та зміст його освітньої діяльності через інва­ріантну та варіативну складові, які визначають погодинне та змісто­ве співвідношення між освітніми галузями (циклами навчальних предметів), граничне допустиме навчальне навантаження учнів та загальнорічну кількість навчальних годин, а саме:

• 1-2-й класи 700 годин;
  • 3-4-й класи 790 годин;
  • 5-й клас 860 годин;
  • 6-7-й класи 890 годин;
  • 8-9-й класи 950 годин;
  • 10-11 (12)-й класи 1030 годин.

На основі типових навчальних планів, затверджених Міністерством освіти і науки України, загальноосвітнім навчальним закладом складається робочий навчальний план з конкретизацією варіативної складової та визначенням профілю навчання. Листом Міністерства освіти і науки України «Про навчальні плани загальноосвітніх на­вчальних закладів на 2009/2010 навчальний рік» від 20 лютого 2009 р. 1/9-120 визначені Типові навчальні плани, на які слід поси­латися при складанні робочого навчального плану на 2009/2010 навчальний рік (див. рубрику «Нормативні документи»).

Принагідне зауважимо, що інваріантна частина це той необ­хідний обсяг навчальних предметів і кількість годин на їх вивчення, сформований на державному рівні, який є спільним та обо­в'язковим для всіх загальноосвітніх закладів незалежно від їх під порядкування, типів та форм власності. По суті, це той обов'язковий мінімум знань, який гарантується державою кожному громадянину відповідно до Конституції України та не підлягає зменшенню за будь-яких обставин.

Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих предметів, що передбачається навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням норм статті 32 КЗпП України

Категорія: Консультації | Додав: admin (27.04.2009)
Переглядів: 1585 | Рейтинг: 5.0/1 |