П`ятниця, 19.04.2024, 08:05

Головна » Статті » Документи ФПУ

ФПУ – ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ У ДЕРЖБЮДЖЕТІ – 2010

АКТУАЛЬНО

Принципова позиція профспілкової сторони на засіданні Кабінету Міністрів України 27 травня не дозволила ухвалити проект постанови КМУ «Основні напрями бюджетної політики на 2010 рік», у зв'язку з тим, що підготовлений проект не пройшов обговорення з соціальними партнерами.

На засіданні Уряду від профспілок виступив заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий.

Г.В.Осовий:

- «Експрес-аналіз, який було проведено Федерацією профспілок, (документ до розгляду надійшов учора у другій половині дня), і розгляд проекту документу, який визначає макропоказники економічного та соціального розвитку на 2010 рік, викликав серйозне занепокоєння Федерації профспілок. У зв'язку з тим, що даний проект постанови безпосередньо зачіпає соціально-економічні права працівників, а саме – визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2010 рік, Єдиної тарифної сітки працівників бюджетної сфери (3,7 млн. працівників), те, що документ не надходив для  попереднього опрацювання профспілками, не проводились переговори з метою визначення рівня мінімальної заробітної плати, як це вимагає Закон України «Про оплату праці», не було ні консультацій, ні погодження з галузевими профспілками, як того вимагає Генеральна угода стосовно змін умов оплати праці. На цьому засіданні в категоричній формі я оприлюднив позицію Федерації профспілок – зняти на засіданні з розгляду цей документ, як такий, що не пройшов попереднього опрацювання з профспілками.

Як наслідок, Прем'єр-міністр зняла з огляду проект постанови Кабінету міністрів «Основні напрями бюджетної політики на 2010 рік». Було прийнято рішення провести спеціальне засідання Уряду у суботу, 30 травня, на якому розглядатимуться два документи: «Основні напрями бюджетної політики на 2010 рік» і затвердження макропоказників економічного та соціального розвитку на 2010 рік. Центральні органи виконавчої влади, зокрема профільні міністерства отримали доручення провести невідкладні консультації та переговори з профспілками з питань, які вносяться на розгляд засідання Уряду, що стосується мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, Єдиної тарифної сітки оплати праці – те, що має бути предметом переговорів як обов'язок Уряду, визначати показники тільки після переговорів з профспілковою стороною.

Ця ситуація – ще одна демонстрація того, що Уряд не допустив порушення норм соціального діалогу, всупереч намагань окремих міністрів, зокрема Міністерства фінансів, яке намагалося підірвати основи соціального діалогу, досягнутих домовленостей, законодавчих норм щодо обов'язкової процедури погодження з профспілками і стороною роботодавців».

Медіа-центр ФПУ

Категорія: Документи ФПУ | Додав: admin (29.05.2009)
Переглядів: 1001 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 0.0/0 |